Здраве и красота

Причини за нередовен цикъл

Менструацията се влияе от най-малките промени

08.06.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много обстоятелства могат да повлияят на менструалния цикъл. Най-значителното от тях е приемането на противозачатъчни таблетки. Те контролират появата и продължителността на менструацията по хормонален път.

Но освен тях има и други, съвсем простички фактори, за които не си даваме сметка, но те влияят невероятно много на цикъла. Ако страдате от нередовен цикъл, а преди не сте имали подобен проблем, замислете се дали някое от следните обстоятелства не се е променило в живота ви!

Храна

Храната, която приемате, е от съществено значение за протичащите в организма хормонални и метаболитни процеси.Ето защо ако скоро сте преминали на нискокалорична диета или диета, изключваща определени хранителни вещества или групи храни, това може да е повлияло на цикъла ви.

Намаляването и промяната в храненето засяга пряко менструалния цикъл. Това се дължи на настъпилия стрес в организма, към който той се опитва да се адаптира.

Намаляването на теглото също може да предизвика промени в цикъла след дълго спазвана диета. Обратният вариант също е възможен – наддаването на тегло да предизвика изменения в менструацията. Всичко се дължи на промените в хормоналния баланс и в двата случая, а оттам – промени и в цикъла.

Тренировки

Силовите упражнения, както и прекалено интензивните тренировки могат да накарат цикъла ви както да се усили прекомерно, така и да стане твърде оскъден. Първият ефект се случва в самото начало на тренировките.

Ако обаче непрекъснато насилвате тялото си с изтощителни тренировки, цикълът ви може и да намалее драстично. В тежки случаи може дори да спре.

Всичко зависи от интензивността на тренировките, времето за почивка между тях и храната, която приемате след упражнения. Нейната задача е да възстанови изгубените енергийни нива и хранителни вещества. Само така организмът ще може да компенсира стресовите загуби, причиняващи изменения в менструалния цикъл.

Стрес

Стресът е друг мощен фактор, който причинява отклонения в менструалния цикъл. Когато тялото ви е под влиянието на стреса това означава, че организмът ви е „облян“ от хормони на стреса. Те предизвикват промени в цикъла, наднормено тегло или слабеене, повишение в честотата на пулса, безсъние.

Тоест, от началото до края на един менструален цикъл организмът ви не може да се възстанови напълно. Стресът го кара да затъва все повече и повече, променяйки трайно механизмите, по които той работи.

Пушене и алкохол

Тези два порока влияят изключително на женския цикъл. Ако менструацията ви става все по-нередовна, това определено може да се дължи на фактора цигари и алкохол. Те са склонни да правят менструацията нередовна, да я забавят или да предизвикват промени в интензитета на кървене.

Снимка: iStock

Коментирай