Здраве и красота

Рискове за здравето от бобовите култури

За какво трябва да се внимава при консумацията им

09.06.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бобовите храни са известни с това, че са полезни за здравето. Те намаляват риска от диабет, богати са на бавно разградими въглехидрати и предотвратяват резките скокове в кръвната захар. Помагат в отслабването и поддържането на оптимално телесно тегло.

Бобовите имат още свойството да предпазват от рак поради наличието на фитохимикали и антиоксиданти, борещи се с туморните процеси в тялото. Бобовите растения намаляват холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания и усложнения.

Наред с всички полезни свойства на бобовите растения, съществуват и рискове от тяхната консумация. Какви са те?

Бобовите растения могат да повлияят приема на витамини

Не всички, но някои бобови растения пречат на абсорбирането на бета каротин и витамини В12 и D. Най-вече соята е сред тези бобови, които носят този риск за здравето. Ако наблягате на соята и соевите продукти, трябва да консумирате повече плодове и зеленчуци, за да компенсирате загубата на витамини. Бялото и розовото месо (без тлъстини) пък е чудесен източник на витамин В12, пише rd.com.

Могат да предизвикат мигрена

Не всички, но някои бобови растения могат да предизвикат главоболие и мигренозни пристъпи. Те се дължат най-често на алергична реакция у някои хора. За да премахнете този страничен ефект, трябва да определите от коя точно бобова култура се чувствате зле, за да не я консумирате.

Бобовите растения могат да предизвикат газове

Обработването на бобовите растения в червата не е лека задача. Най-трудни за храносмилане са лещата, грахът, бобът. За да намалите образуването на газове е препоръчително да пиете много течности по време и след консумация на някое от тези бобови растения.

Снимка: iStock

Някои билки в комбинация с бобовите култури могат да неутрализират образуването на газове. Такива са маточина, копър и кимион.

Бобовите растения могат да отключат подагра

Ако искате да се предпазите от подагра, трябва да внимавате с количествата бобови растения, които консумирате. При вече страдащите от подагра също приемът на бобови не се препоръчва. В тях се съдържат големи количества пурини, които обострят симптомите на подагра и увеличават нивата на пикочна киселина в кръвта.

Бобовите растения могат да повишат кръвното налягане

Още един страничен ефект от консумацията на бобови растения е потенциалният риск от повишения в кръвното налягане. Това е особено опасно за страдащи от хипертония.

Баклата има най-силно изразени свойства, свързани с повишаването на нивата на кръвното налягане. Това се дължи на определени ензими в нея, които потискат ефектите на някои медикаменти, понижаващи кръвното.

Коментирай