Здраве и красота

5 здравословни ползи от патладжаните

Подходящи са за диета

16.06.2016г. / 08 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Патладжаните са едни от най-предпочитаните зеленчуци през пролетно-летния сезон, които слагаме на трапезата си. Освен вкусни, те са богат източник на витамин С, К, В6, тиамин, ниацин, магнезий, фосфор, фолиева киселина и други важни хранителни елементи. В кулинарната ни рубрика може да намерите чудесни рецепти с патладжан, а в следващите редове ще прочетете няколко здравословни ползи от тяхната консумация.

Грижат се за здравето на стомаха

Патладжаните, както повечето зеленчуци са добър източник на диетични фибри, необходим елемент за всеки балансиран режим на хранене. Фибрите са от съществено значение за нормалната функция на стомашно-чревния тракт.

Те стимулират перисталтиката, свиването на гладките мускули, секрецията на стомашни сокове, които улесняват усвояването на хранителните вещества и обработването на храни.

И не на последно място, фибрите намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, спомагат за намаляване стойностите на „лошия“ холестерол, помагат при запек.

Подходящи са за диета

Тъй като патладжаните съдържат много малко мазнини, те са подходящи за диетичните хранителни режими и се препоръчват на хора страдащи от затлъстяване. Съдържанието на фибри, освен че създава ситост, инхибира освобождаването на грелин – хормонът, който подава сигнали към мозъка, че сме гладни. Ето защо, ако искате да отслабнете, включете в менюто си и този зеленчук.

Полезни за костите

Консумацията на патладжани има редица ползи и за здравето на костите, особено за тези от вас, които страдат от остеопороза. Фенолните съединения, които са отговорни за уникалния цвят на зеленчуците са свързани с намаляване признаците на остеопороза, както и увеличават костната минерална плътност.

Сините домати съдържат и значителни количества желязо и калций, които са неразделна част от здравето на костите, а количеството на калия в тях, помага за по-ефективното усвояване на калций.

Подходящи при анемия

Недостигът на желязо може да доведе до появата на анемия. Едни от симптомите подсказващи за наличието на този здравословен проблем са главоболие и мигрена, умора, слабост, депресия и други. Ето защо освен необходимите медикаменти за прием е важно да включите и храни богати на желязо, а патладжаните са едни от тях.

Зеленчуците са много богати и на мед, който е друг основен компонент на червените кръвни клетки, точно като желязото. Без тези два минерала, броят на червените кръвни клетки в организма ще продължи да намалява.

Свързани статии

Подходящи за пациенти с диабет

Поради високото си съдържание на фибри и малки количества разтворими въглехидрати, патладжаните са идеална храна за контрол на диабета. Те са един естествен регулатор на глюкозата и инсулиновата активност в тялото. Когато нивата на инсулина и кръвната захар са стабилни, се намаляват опасните странични ефекти от диабета.

Снимка: istock

Коментирай