Здраве и красота

Горещите напитки могат да причинят рак

Внимавайте какво пиете!

21.06.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Злоупотребата с кафе е вредна за здравето. Често то е сочено като виновник за редица здравословни проблеми и заболявания. Според последни изследвания се оказва, че не просто кафето, а горещите напитки изобщо могат да причинят рак.

Според доклад, публикуван в The Lancet Oncology, група учени са определили пиенето на напитки, по-горещи от 65 градуса по Целзий като канцерогенни, пише realsimple.com.

За сравнение чаша кафе или чай се сервират с температура между 85 и 92 градуса.

Все пак, горещите напитки не влизат в графа „най-канцерогенни“, защото според учените те по-скоро увеличават риска, но не предизвикват директно рак и по-специално рак на хранопровода.

Работата на учените била свързана с разпределяне на различни храни, химически и натурални вещества, както и други елементи в 5 различни категории: канцерогенни за човека, вероятно канцерогенни за човека, по-малко вероятно канцерогенни, невлизащи в нито една категория и безвредни.

Снимка: iStock

Разбира се, тютюнопушенето и ползването на солариуми влезли в първата графа при изследването. Но пиенето на горещи напитки било поставено във втората графа, тъй като доказателствата за директно причиняване на рак на хранопровода не са категорични. Все пак, рискът от заболеваемост се повишава значително при редовна консумация на свръхгорещи напитки.

Заключението на учените е, че високата температура увеличава риска от рак на хранопровода и също така предизвиква бързия му растеж. Тези изводи се базират също така на констатации, направени след проучвания в страни, където е традиция да се употребяват горещи напитки, чайове, кафета и други.

Учените са категорични, че температура по-висока от 65 градуса по Целзий стимулира растежа на туморните клетки.

Ракът на хранопровода е често срещан и силно смъртоносен. От него умират повече от 5% в световен мащаб.

Коментирай