Здраве и красота

За чудните здравословни ползи на ревена

Лековита билка-зеленчук, помагаща при много състояния

04.07.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ревенът е билка от семейство Лападови. Отглежда се и като зеленчук. Богатството му от полезни хранителни вещества го прави невероятно полезен в много отношения. Фитонутриентите и полифенолите в ревена се борят с много заболявания и състояния. Освен това са полезни в тяхната превенция, което прави ревена още по-важен за здравето.

За какво помага ревенът?

Срещу болестта на Алцхаймер

Ревенът е много богат на витамин К. Той играе важна роля за процесите в мозъка и здравето на нервната система. Ето защо редовната консумация на ревен може да ви предпази от болестта на Алцхаймер.

Срещу рак

Антиоксидантите и полифенолите в ревена са мощни в превенцията на различни видове рак. Борейки се със свободните радикали, тези съединения подобряват метаболизма на клетките и регулират клетъчното делене, при което се получават фатални туморни изменения.

Регулира храносмилателната и отделителната системи

Ревенът има слабителни свойства, което премахва запека и нормализира обработката на храната. Добрите бактерии в храносмилателния тракт се възстановяват, а това води до цялостно подобряване на процесите в организма.

Повишава имунната система

Когато всичко е наред с пробиотичните бактерии в червата, имунната система функционира правилно.

Освен това в ревена се съдържат големи количества витамин С, който е важен за имунните защити, особено в сезона на грипа и настинките.

Подобрява кръвообращението

Ревенът е богат на мед и желязо. Те са важни за произвеждането на червени кръвни телца. Те транспортират важни вещества до цялото тяло, както и кислород и хемоглобин.

Намалява стреса

Стресът води до тежки заболявания, особено ако е хроничен и в огромни дози.

Витамин К, намиращ се в ревена, има ролята да потиска стреса и да намалява нивата на хормоните, причиняващи стрес в организма. По този начин консумацията на полезната билка намалява симптомите на тревожност, безпокойство и депресия.

Наред с всичко това ревенът намалява и кръвното налягане.

Намалява риска от диабет

Ревенът е полезен не само в превенцията на диабета, но и при страдащите от диабет. Той понижава нивата на кръвната захар и подобрява инсулиновия толеранс.

Стимулира зрението

В невероятния зеленчук-билка се съдържа и важния за здравето на очите витамин А. Той подобрява зрението, подхранва клетките и им помага да регенерират правилно. Лутеинът, който също е есенциален за зрението се среща в завидни количества в ревена.

Има противовъзпалителни свойства

Редовната консумация на ревен допринася за намаляване на общото възпаление в тъканите. Черният дроб започва да работи по-добре, защото преработва по-лесно токсините в тялото.

Снимки: iStock

Коментирай