Здраве и красота

Една купичка мюсли на ден

30.01.2007г. / 16 53ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Една купичка мюсли на ден е не само добре за фигурата ни, но учените са доказали, че жени, които консумират по-голямо количество фибри са с два пъти по-нисък риск от развитие на рак на гърдата. Фибрите това са /влакна, нишки/, съдържащи се в кореноплодните растения, зърнените храни и сушените плодове, които не се асимилират от организма. Средно човек консумира само по 10-12 г фибри, но ако увеличим приема над 30 г това осезателно ще намали риска от рак на гърдата.

Това е установил екип от Университета по Епидемиология и Биостатистика Лийдс, който е изследвал хранителните навици и здравето на над 35000 жени в продължение на 7 години. Възрастта на проучваните жени в началото на експеримента е била между 35 и 69 години. Диетата им е била оценявана като е използван 217-точков въпросник.
257 от жените в пременопауза са развили рак на гърдата по време на проучването. Установено било, че те са приемали по-голямо количество протеини, по-малко фибри и витамин C, в сравнение с останалите. Според учените това вероятно се дължи на въздействието на фибрите върху образуването и регулацията на женския полов хормон естроген. Нивото на този хормон, естествено, е по-високо при по-младите жени.
Доказано е също, че фибрите намаляват риска от развитие на запек, хемороиди и рак на дебелото черво. Полезни са при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, намаляват нивото на холестерол и регулират кръвната захар.
Млечните и животинските храни не съдържат никакви фибри, а храните, богати на мазнини съдържат минимално количество фибри. Знаейки тези неща е добре да съобразяваме менюто си, така че да не лишаваме организма от необходимото и полезното за него. Обикновено когато жените се подлагат на диети наблягат на месото и соковете – а нито едното, нито другото съдържат фибри. В тази връзка е далеч по-добре да заменим белия хляб, с пълнозърнест, отколкото съвсем да се откажем от зърнените изделия.
Лекарите препоръчват поне две от храненията да съдържат храна, богата на фибри, както и да приемаме повече плодове и зеленчуци, по възможност необелени.
Следва една малка таблица с основни, достъпни продукти, които съдържат по-голямо количество фибри и може да ви послужи в определяне на седмичното меню.
Колкото по-добре информирани сме, толкова по-здравословно ще можем да се храним.

 

продукт количество Грама – фибри
ябълка Средно голяма 3 г
кайсии 4 бр 5 г
Банан среден 2, 4 г
Ечемик неолющен 40 г 5 г
Ечемик готвен 1 чаша 6, 5 г
Боб, червен, готвен 100 г 6, 5 г
боровинки 1 чаша 5 г
Хляб – ръжен 1 филия 7 г
трици 45 г 13 г
Сушени смокини 100 г 12 г
Брашно – ечемик 100 г 10 г
Брашно – соево 100 г 15, 5 г
Брашно – пълнозърнесто 100 г 11 г
Кашу 75 г 4, 5 г
Грах – готвен 100 г 6 г

 

 

* * *

Здравословните предимства на мюслито

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Velislava ( преди 11 години )
ta taka i ne razbeah-miuslie kalori4ni li sa ili ne
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
genka ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
mimi ( преди 11 години )
1 rate up comment 1 rate down comment
андрей ( преди 11 години )
от днес и аз ще започна да хапвам мюсли четох че е много полезно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
сиска ( преди 11 години )
харесвами мюсли -и никой няма да надебелее от една купа на ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 3 rate down comment
Теодора ( преди 11 години )
Мюслите наистина са много полезна храна, но трябва да се внимава с тях, защото са много калорични. Все пак малки деца се хранят с такива. Аз ви препоръчвам да хапвате не овесени ядки, а трици. Те са по-добрият вариант, защото по-бързо преминават през стомаха и увличат с тях и всички калории. Нормалната доза са 2-3 с.л. на ден, а вида на млякото или компота е по ваще желание. Късмет на всички в здравословното хранене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Nevena ( преди 11 години )
Мюслито е здравословна храна, но не и в комбинация с мляко /да не говорим пък за прясно!/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Криси ( преди 11 години )
аз започнах с мюсли,което приготвих сама и което струва ми се е много по-качествено и вкусно от готовите...Бях на почивка във Виена и в хотела за закуска на блок маса предлагаха мюсли по избо, , като бяха предоставили няколко купички с различни сурови ядки и сушени плодове...имаше суров белен слънчоглед, сурови тиквени семки, ленено семе, сушени резенчета банан, стафиди и сушени червени боровинки, сушени смокини,пълнозърнест корнфлейкс,натрошени орехи и натрошен черен шоколад. Естествено аз си правех микс от всичките купички и го заливах с топло прясно мляко. Повярвайте ми преди това не харесвах мюсли, но оттогава насам го обожавам...и тъй като тук не продават такива обогатени варианти на мюсли, ар реших да си го приготвя сама ,като си набавя същите онези съставки поотдено и ги смеся. Е, сега закусвам и обядвам от това вълшебство всеки ден...обожавам творението си! Слагам около 5 супени лъжици от мюслито и го заливам с топло мляко. Хем е сладичко, хем засища...а не ме интересува колко е диетичо...за мен всичко, което е здравословно е и диетично...все пак здравето е красота и ако го правим за да сме здрави, то неминуемо ще станем и по-красиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Нина ( преди 11 години )
Препоръчвам заместването на 2-хранения с купичка мюсли+ кисело или прясно мляко,като задължително се изключат цигарите и кафето:та нали те се отнасята към групата на психоактивните вещества,които ни правят зависими и не ни помагат!?Има богат избор на мюсли и всеки според предпочитанията си може да ги ползва! Успех на всички! С Обич!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
mima ( преди 11 години )
Nemoga da zakusvam.Sutrin ne mi se qde.Moje li da se obqdva s musli,ili da se ve4erq?I az iskam da opitam no da ne e na zakuska.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар