Здраве и красота

Конопено семе – храна за здраве!

Полезно за сърцето и мозъка

18.07.2016г. / 08 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Семената са важна част от хранителната пирамида. Освен тези от чия, лененото семе, други много полезни за здравето са конопените семена. Съществуват над 30 вида конопени семена, като някои от тях са култивирани и се отглеждат за получаването на влакна, за медицински цели и такива, които се ядат.

Конопеното семе има приятен вкус, може да се добавя към сосове, смутита, салати, зърнени закуски и други. Вижте няколко добри причини да го добавяте по-често в менюто си.

Изключително хранителни

Конопените семена са перфектна и естествена комбинация от лесносмилаеми протеини, полезни мазнини, като омега-3 и 6, гама-линоленова киселина, антиоксиданти, аминокиселини, фибри, желязо, цинк, каротин, фосфолипиди, фитостероли, витамин В1, витамин В2, витамин В6, витамин D, витамин Е, хлорофил, калций, магнезий, сяра, мед, калий, фосфор и ензими.

Консумацията на семената осигурява достатъчна енергия през целия ден. Най-хубавото е, че могат да бъдат приемани от хора, които имат непоносимост към ядки, глутен, лактоза или захар.

Полезни са за функциите на мозъка

Ако спазвате вегетариански или вегански начин на хранене, или просто искате да подобрите здравословното си състояние, добавете към менюто си конопено семе. Богатството на омега-3 мастни киселини спомага за намаляване на възпаленията в организма, както и за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Семената могат да ви помогнат и да поддържате стабилни нива на холестерола и кръвното налягане. От друга страна омега-3 мастните киселини, играят важна роля в подпомагането на функциите на мозъка.

Богати са на фибри

В менюто си, освен витамини и минерали, е важно да добавим и полезни храни, богати на фибри. Жените се нуждаят от 25 грама фибри на ден, а мъжете от 38. Целите семена коноп се състоят от 10 до 15% фибри, или около 1 грам на 3 супени лъжици.

Конопените семена са богати на фибри и спомагат за подобряване функциите на червата, както и намаляват риска от появата на запек. Фибрите създават и усещане за ситост, което ни предпазва от преяждане.

Полезни за кожата

Дефицитът на мастни киселини може да се прояви по различни начини, но кожните проблеми като екзема, петна по кожата, напукване и други са едни от най-честите неразположения при наличието на такъв дефицит.

Свързани статии

Тъй като конопените семена са богати на мастни киселини, тяхната консумация може да подобри значително състоянието на кожата ни. Според изследвания, конопеното семе намалява неразположенията свързани с атопичния дерматит.

Полезни при менопауза и ПМС

Гама-линоленовата киселина, която се съдържа в конопените семена, произвежда простагландин Е1, който намалява ефекта на хормона пролактин. За пролактина се смята, че играе роля във физическите и емоционалните неразположения при предменструалния синдром (ПМС). Гама-линоленовата киселина може да намали и неразположенията по време на менопаузата.

Коментирай