Здраве и красота

Хапвайте пъпеш за здраво сърце и бъбреци

Плод подходящ и за диета

22.07.2016г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-често консумираните летни плодове е пъпешът. Сочните парченца в чинията ни доставят добро количество витамин С, А, фибри, калий, калций. Здравословните ползи от консумацията на пъпеш са редица, сред които тонизиране на кожата, подобряване на състоянието й нейната структура, насърчаване растежа на косата и намаляване риска от косопад. Споделяме още няколко добри причини да хапвате цяло лято пъпеш.

Намалява риска от рак

Пъпешите са богати на каротиноиди, които доказано намаляват риска от развитието на рак. Редовната консумация на сочните плодове може да потиска раковите клетки и тяхното размножаване в тялото. Ето защо задължително включете в ежедневното си меню пъпеш.

Грижи се за здравето на сърцето

В пъпеша се съдържа и естествен антикоагулант, наречен аденозин, който предотвратява съсирването на кръвта, което е една от най-честите причини за инсулт или сърдечносъдови заболявания. Редовната консумация на пъпеш ще подобри състоянието на кръвоносните съдове, ще подобри кръвообращението и по този начин ще се погрижи да имате здраво сърце.

Подходящ при бъбречни проблеми

Хората страдащи от бъбречни проблеми и проблеми на пикочните пътища, знаят че консумацията на здравословни напитки е от решаващо значение за тяхното здраве. За да поддържате едно добро здраве на бъбреците, хапвайте пъпеш. Той е богат на вода, действа прочистващо и като естествен диуретик.

Здрава храносмилателна система

Ако страдате от храносмилателни проблеми, може да подобрите здравословното си състояние като хапвате всеки ден по една порция пъпеш. Високото съдържание на вода в пъпешите е чудесно за храносмилането, тъй като подпомага дефекацията, докато съдържанието на минерали в него елиминира киселинността, която често предизвиква затруднения в храносмилането.

За повече енергия

Пъпешите са богати на витамини от група В, които са важни за нивата на енергия. Тази група витамини играе съществена роля в обработването на захарите и въглехидратите в тялото. Ето защо, след спорт или когато се нуждаете от повече енергия, хапвайте сочен пъпеш.

Свързани статии

Подходящи за диета

Подобно на повечето плодове, пъпешите са идеалната лятна храна за загуба на излишни килограми. Съдържат малко калории – около 36 за 100 грама, както и малко холестерол и почти никакви мазнини. Консумацията им по време на диета ще ви хидратира, ще ви зареди с енергия и ще задоволи глада ви за сладки лакомства.

Снимка: istock

Коментирай