Здраве и красота

Здравословни причини да ядем маслини всеки ден

Защо е важно да го правим?

10.08.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслините са невероятно полезни за здравето. Те са препълнени с полезни мастни киселини от групата на омега-3. Съединенията в тях дават сила на сърцето и кръвоносните съдове. Маслините са полезни в контрола на диабет, защото намаляват кръвната захар и нивата на инсулина.

Маслините са изключително важни за мозъка и нервната система. Също така те предотвратяват инсулти инфаркти поради наличието на полезни за сърдечносъдовата и нервната системи съединения.

Чудните маслини могат да ви помогнат и в контролирането на теглото, тъй като са много ценни в отслабването. Те са част от средиземноморската диета, която доказано има много здравословен ефект.

Защо трябва да ядем маслини абсолютно всеки ден?

 

Те имат противовъзпалителни свойства

Полифенолите в маслините действат силно срещу възпаленията в тъканите. В маслините се намират още много мощни антиоксиданти, които предпазват съдовете от стеснения и втвърдяване – едни от най-сериозните предпоставки за възникване на атеросклероза.

Биохимическото вещество олеуропеин е един от най-мощните антиоксиданти в борбата с рака. То се съдържа в големи количества в маслините. Има още антимикотично и антибактериално свойство.

Полезни за за сърдечносъдовата система

Споменахме, че маслините са полезни за сърцето и кръвоносните съдове. В тях се съдържат големи количества мононенаситени мастни киселини – едни от най-важните за работата на сърдечносъдовата система.

Олеиновата киселина в тях също играе важна роля за здравето на сърцето.

Предпазват очите и кожата от заболявания

В маслините се намират големи количества витамин А, който е от голямо значение за здравето на очите и кожата. Той забавя стареенето на тъканите в кожата и очите като по този начин предпазва от развитие на ранна глаукома, дегенерация на макулата, катаракта. Освен това предпазва кожата и от поява на бръчки.

Помагат в отслабването

За да отслабнем трябва да ядем полезни мазнини, а не да изключваме абсолютно всички мазнини от диетата си. Именно такива полезни мазнини се срещат в маслините.

Редовната консумация на маслини помага за ускоряване на редуцирането на коремните мазнини – виновни за толкова много заболявания.

Повишават енергията

Маслините допринасят за увеличаване количествата на глутатион в кръвта. Това вещество повишава енергийните нива и ни прави по-издръжливи. Освен това маслините са богати на желязо, което освен за повишаване на енергията играе важна роля и в повишаване на имунните защити.

Заради всички тези здравословни причини, а и заради прекрасния им вкус – яжте маслини всеки ден!

Снимки: iStock

Коментирай