Здраве и красота

Спешна домашна помощ при напукани пети

Силно напуканите пети изискват спешни мерки

14.09.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Напуканите пети са ужасен проблем. Те не само правят женските крака грозни, но и могат да създадат сериозни проблеми. Дълбоките цепнатини предизвикват силни болки, понякога невъзможност за ходене, а и крият риск от навлизане на инфекциозни микроорганизми навътре в кожата.

Как да си обуете любимите сандали, ако петите ви са напукани?! Това си е мисия невъзможна. Колкото и да търкате с пемзата, нещата не се оправят, дори напротив.

Ето защо трябва да си направите подходящи домашни маски специално за грижа за петите. Те ще върнат мекотата им и вашия комфорт.

Розова вода и глицерин

Глицеринът омекотява кожата, а розовата вода е много богата на витамини А, В, С, D и Е. Това е повече от витаминна бомба за сухата и напукана кожа.

Смесете равни части розова вода и глицерин. Масажирайте петите със сместа, докато попие. След това увийте с памучна кърпа и оставете да действа за през нощта. Повтаряйте това всяка нощ, докато петите не се излекуват.

Масло от жожоба и овесени ядки

Комбинацията от овесени ядки и масло от жожоба е идеална за ексфолиране. Напуканите пети имат нужда точно от това.

За целта смесете 1 супена лъжица овесени ядки с достатъчно масло от жожоба, така че да се получи паста. Масажирайте с кръгови движения за около 5-6 минути. Оставете ексфолианта да действа за половин час. След това изплакнете с топла вода.

Лимон и вазелин

Лимоновият сок е много полезен както за тялото, така и за сухата и напукана кожа. Той помага да се неутрализират бактериите и микроорганизмите. Вазелинът пък е един от най-мощните хидратанти, които въздействат в дълбочина и омекотяват кожата.

За да си направите тази маска е нужно да разтриете петите предварително с пемза. След това измийте краката старателно с топла вода и сапун. Смесете 1 чаена лъжичка вазелин със сока от 1 лимон. Масажирайте с кръгови движения петите, докато сместа напълно попие. Не измивайте краката, а спете така през нощта.

Повтаряйте това, докато не видите подобрение. Дори след това не спирайте с процедурата. Правете я през 2-3 дни за поддържане на ефекта.

Снимки: iStock

Коментирай