Здраве и красота

5 изненадващи приложения на аспирина

Възстановяване цвета на косата

13.09.2016г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато почувстваме неразположение, най-често взимаме аспирин. Оказва се, че аспиринът има и редица други приложения. За какво още може да го използвате, вижте в следващите редове.

При ухапвания и ужилвания от насекоми

Ухапванията и ужилванията от насекоми често предизвикват сърбеж, болка и подуване. Освен оцета, друг бърз лек, който може да приложите върху засегнатото място е паста от аспирин и вода.

След като я нанесете оставете я да изсъхне и падне сама. Тази грижа се прави по няколко пъти на ден. Разбира се, ако имате затруднено дишане, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Възстановяване цвета на косата

Обичате ли да плувате? Ако косата ви е светла, на руси кичури, трябва да знаете, че е възможно след тренировка по плуване да промени леко цвета си (заради химикалите във водата), ставайки леко зеленикава или синкава.

Аспиринът може да ви помогне да възвърнете предишния цвят на косата. В чаша с приятно топла вода разтворете 8 таблетки аспирин и разтрийте разтвора внимателно в косите си. След 10-15 минути може да се измиете с подходящ шампоан.

Премахва пъпчиците

Акнето и пъпчиците преди и по време на месечния цикъл и овулацията, са неприятни и понякога трудни за премахване. Пастата с аспирин доказано спомага за изсъхването на пъпките, като същевременно намалява и зачервяването, успокоявайки кожата.

Направете паста от няколко стрити аспирина и вода. По желание може да замените водата с отвара от лайка или розмарин. Поставете пастата върху пъпчиците и след 10 минути изплакнете с чиста вода. Ако е необходимо, правете няколко дни по ред процедурата.

Помага при мазоли

Въпреки редовните грижи за петите/ръцете, понякога се случва кожата да загрубее, да се удебели и да се получат твърди мазоли. Аспиринът има способността да омекотява грубата кожа, което ще направи и по-лесно премахването на мазолите.

Свързани статии

Направете си паста от аспирин с малко вода и лимонов сок. Нанесете я върху мазолите, покрийте с топла кърпа (може да я стоплите в микровълновата) и поставете найлон. След 20-30 минути мазолите трябва да са по-меки. Тогава може да ги отстраните по-лесно с пемза или специални кюрети за мазоли.

Прилагайте при пърхот

Пърхотът понякога е упорит, а понякога се появява от време на време. За да го контролирате, един път седмично или месечно (ако по-рядко се проявява като проблем) добавяйте към шампоана за коса 1-2 стрити таблетки аспирин.

Снимка: istock

Коментирай