Здраве и красота

Какво помага при сухота в очите?

Как да премахнете дразненето и зачервяването

18.10.2016г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Уморените и сухи очи могат да стъжнят живота ви. Взирането става трудно, могат да се появят болки, дискомфорт, сърбежи, зачервявания, раздразнение. Какво можете да направите, за да облекчите сухотата и дразненето при уморени очи?

Студен компрес

Напълнете торбичка с ледена вода или кубчета лед и поставете върху затворените клепачи. Този студен компрес ще облекчи сухотата и дразненето в очите, а и освен това ще намали подпухналостта, ако има такава.

Рициново масло

Рициновото масло е чудесен начин да намалите сухотата в очите. Може да се прилага с помощта на памучен тампон. Втривайте върху кожата около очите и по клепачите по няколко капки рициново масло с помощта на памучен тампон за грим. Маслото ще проникне в дълбочина и ще облекчи раздразненията и сухотата в очите. Като допълнение ще въздейства благоприятно и върху тъмните кръгове и торбичките под очите. Така ще изглеждате по-свежи и отпочинали. 

Розова вода

Розовата вода има много ползи за здравето, включително това на очите. Тя успокоява раздразнените очи, премахва зачервяването и капилярите, хидратира очната тъкан. Изплаквайте очите с розова вода за облекчение и отмора. Розовата вода ще направи и кожата на лицето ви по-свежа и здрава.

Картофи

Картофите имат свойството да намаляват възпалението в тъканите. Те успокояват дразненето и спират усещането за сухота. Поставете резени суров картоф върху затворените си очи. Предварително охладете картофите в хладилник за няколко часа.

Снимка: iStock

Краставици

Краставиците премахват подуването, тъмните кръгове и умората в очите. В краставицата се съдържа голямо количество вода, която при директен допир с кожата хидратира в дълбочина. Нарежете краставицата на кръгчета и приложете върху клепачите за 30 минути 2 пъти на ден.

Свързани статии

Алое вера

Гелът от алое вера има хидратиращи свойства, които премахват сухотата в очите и кожата около тях. Можете да разбиете в блендер гела с вода и да плакнете очите с тази смес сутрин и вечер.

Зелен чай

Зеленият чай има много силни антиоксидантни свойства. Изплакването на очите с охладен зелен чай прави истински чудеса с раздразненията. Можете да прилагате и употребявани (но отново охладени) торбички от зелен чай върху клепачите. Те ще допринесат за намаляването на сухотата и дискомфорта.

Изкуствени сълзи

Изкуствените сълзи също хидратират окото и облекчават зачервяването при уморени очи. Прилагайте ги 2-3 пъти на ден за най-добри резултати.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
DianaGP ( преди 5 години )
Ще напиша какво помогна при мен след едногодишни мъки и ползване на капки по 6 пъти на ден, използване на всякакво олио и пълен отказ от гледане в екран в следработно време. Бях отчаяна, че никога няма да спре лютенето в очите, дразненето все едно имаш песъчинка в окото и сухотата, заради която не можех да чета или гледам телевизия. Тогава съпругът ми ме убеди да използвам старо и изпитано средство - промивка на очите два пъти на ден с чай от лайка с една супена лъжица сол.Едва след тази практика, очите ми възвърнаха сълзите си. Горещо ви я препоръчвам! Аз се излекувах с най-евтиното и най-безвредно лекарство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар