Здраве и красота

5 причини за подути крака

Какво може да предизвика подуване на краката?

20.10.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подуването на краката има своите причини. За да го предотвратите трябва да знаете какво би могло да го предизвика.

Подуването, особено на глезените и ходилата е изключително неприятно. То прави кракът да изглежда тромав и безформен. Дискомфортът, който това състояние носи е голям.

Какво може да предизвиква подуване на краката?

Продължително стоене в изправено положение

Ако сте били на крак цял ден, вероятността краката ви да се подуят е голяма. Продължителното стоене в изправено положение натоварва краката, особено в долната им част. Тежестта на цялото тяло пада върху ходилата и глезените, а циркулацията на кръвта се затруднява от напрежението.

Обувките ви са прекалено тесни

Обувките трябва да са напълно удобни и да са по размер. Тесните обувки предизвикват притискане на кръвоносните съдове и затруднено кръвообращение. То от своя страна може да доведе до подуване и оток.

Имате наднормено тегло

Промените в теглото предизвикват шок за организма. Рязкото наддаване на килограми възпрепятства свободното кръвообращение и лимфния поток. Ето защо може да се получи подуване.

От друга страна наднорменото тегло пречи и на работата на бъбреците и качественото отделяне на излишните течности. Това допълнително предизвиква подпухналост.

Снимка: iStock

Имате инфекция

Различни видове инфекции могат да предизвикат подуване на краката. В това число влизат и кожни инфекции на краката, включително такива между пръстите, както и инфекции на пикочните пътища. Отново е необходима консултация с лекар преди да се предприемат мерки.

Задръжка на течности

Задържането на течности обикновено също е една от причините за подути крайници. Ако имате проблем с обмяната на течностите в организма или заболяване на пикочния мехур, бъбреците или черния дроб, е възможно подуване на краката. Хората с високо кръвно налягане също са склонни към задържане на течности, заради което се налага прием на диуретици и строга диета с ниско съдържание на сол.

Имате нарушено кръвообращение

Ако нито една от споменатите по-горе причини не важи при вас, може да имате медицински проблем, свързан с кръвообращението. Различните заболявания на сърдечносъдовата система могат да затруднят нормалното преминаване на кръвта през съдовете. Възможно е да имате повишено съсирване и дори тромб в долните крайници, който да е виновен за подуването.

Задължително е да се консултирате с лекар, ако подуването продължи повече от няколко дни.

Коментирай