Здраве и красота

Методи за по-бързо справяне с вирусите и настинките

Какво да правим, за да оздравеем по-бързо?

14.11.2016г. / 17 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Есента и зимата са периодът от годината, в който настинките и вирусните инфекции върлуват с пълна сила. Невинаги можем да се отървем изцяло от тях. Но дори да се разболеем от грип или вирусна инфекция, има някои неща, които можем да направим, за да скъсим времето си за оздравяване.

Пийте повече портокалов сок

Прясно изцеденият портокалов сок е изключително богат на витамин С. Ето защо трябва да пиете по няколко чаши портокалов сок на ден. Така ще подсилите имунната си система по натурален начин, вместо да пиете изкуствени хранителни добавки и витамини.

Масаж на краката

За да стимулирате кръвообращението си, направете масаж на краката с масло от мента. Ментата има силно въздействие върху горните дихателни пътища. Накисването на краката в гореща вода също доказано помага при настинка. Смесете водата с етерично масло от мента и накиснете краката. След това ги масажирайте. Това ще помогне за по-бързо оздравяване.

Капнете малко мента и върху възглавницата

Етеричното масло от мента наистина помага всячески при грип и настинка. За да скъсите времето, което е нужно на организма да се справи с инфекцията, капнете 2-3 капки масло от мента и спете върху тази блажена и уханна възглавница, ухаеща на мента. Това ще ви помогне и да дишате по-добре.

Спете с шапка

Няма значение, че сте вкъщи – шапката ще загрее синусите и ушите ви. Това е важно от гледна точка на по-бързото оздравяване.

Правете гаргара със солена вода

Солената вода помага за отлепяне на гнойните налепи при ангина. Тя помага също така за неутрализиране на бацилите, полепнали по лигавиците на дихателната система, засегната от вируса.

Направете си вълшебен чай

Важно е да хидратирате организма си, когато сте болни. Най-добре е да го направите с чай, който съдържа естествени биоактивни вещества. Такива са чесънът, медът, лимонът и джинджифилът. Сварете си отвара с тези съставки и пийте от нея често през целия ден. Това ще намали периода на оздравяване.

Свързани статии

Създайте си уют

Колкото повече изтезавате организма си с неудобства, толкова повече време ще страдате от вирусната инфекция. Ако си мислите, че ще изкарате грипа или вируса на крак, докато работите и потискате имунната си система със стрес и ангажименти, лъжете се.

Вместо това трябва да си създадете комфорт. Да лежите вкъщи на топло, завити с одеяло и книга в ръка. Пийте вълшебната отвара, докато си почивате и ще се оправите много по-бързо.

Промивайте носа

Правете си промивки на носа със солен разтвор или готов физиологичен разтвор от аптеката. Това премахва микробите и прочиства лигавиците.

Снимки: iStock

Коментирай