Здраве и красота

Какво освен менопауза предизвиква горещи вълни?

Някои неочаквани обстоятелства

03.11.2016г. / 15 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Горещите вълни не са свързани само с менопаузата. Те могат да се появят и по други причини, за които жените не си дават сметка в повечето случаи. Горещите вълни могат да са симптом, на който трябва да обърнете сериозно внимание. Вижте защо и за какво подсказват те!

Някои лекарства

Обърнете внимание кога точно сте започнали да имате горещи вълни. Ако е след започването на медикамент, който досега не сте пили, има голяма вероятност лекарството да предизвиква подобна реакция. Хормонални препарати, болкоуспокояващи, антидепресанти, някои лекарства за остеопороза – всички те могат да имат като страничен ефект поява на горещи вълни.

Наднормено тегло

Ако сте качили няколко килца отгоре, те могат да предизвикват новопоявилите се горещи вълни. Затлъстяването и най-вече прекомерното количество натрупана излишна мастна тъкан предизвикват значителни изменения във функционирането на клетките. Ето защо според някои изследвания затлъстяването се свързва с хормонални проблеми и някои видове рак.

Не е никак маловажно да свалите излишното тегло. Ако имате горещи вълни без друга видима причина, обърнете се към кантара, ако все още не сте осъзнали покачването на теглото си.

Хранителни алергии и непоносимости

Има вероятност горещите ви вълни да са провокирани от хранителна непоносимост или алергия, за която не сте подозирали или която се е отключила внезапно. Проследете при какви обстоятелства се появяват горещите вълни и ако забележите, че е след консумация на определена храна, консултирайте се с лекар. Специалистите ще ви препоръчат какви точно тестове да си направите.

Тревожност

Безпокойството и тревожността, свързани с повишените нива на стресови хормони в кръвта, могат да причинят усещане за обливане с горещи вълни. Те са класически симптом на повишени нива на хормони на стреса. Опитайте да медитирате, да дишате дълбоко, да не мислите за тревогите, които ви носят това състояние. Най-добре е да туширате напрежението с някаква приятна физическа активност.

Имате някакво заболяване

Различни медицински състояния могат да са в основата на появата на горещи вълни. Такива са заболяванията на щитовидната жлеза, инфекциозни и вирусни заболявания, метаболитни заболявания, включително диабет тип 1 и 2.

Помещението е твърде горещо

Може да звучи невероятно, но в прекалено топло помещение може не просто да ви стане топло, но и да започнете да получавате горещи вълни. Средата, в която живеете, работите и спите играе огромна роля за това как ще функционира организмът ви. Ето защо градусите в помещенията трябва да са в оптимални рамки. Помислете върху това.

Снимки: iStock

Коментирай