Здраве и красота

Промени в тялото след спирането на противозачатъчните

Които невинаги са лоши

07.11.2016г. / 16 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Противозачатъчните таблетки са хормонално базирани. Дори тези с ниска хормонална дозировка влияят значително на процесите в тялото. Спирането на противозачатъчните хапчета носи своите странични ефекти, докато организмът се настрои да работи без тях. Ето какви са те:

Акне

Един от най-големите проблеми след спирането на противозачатъчните е появата на акне. То не е задължително за всички жени, разбира се, но е често срещано. Противозачатъчните таблетки имат потискащ тестостерона в женското тяло ефект, поради което кожата се изчиства много добре по време на приема.

След спирането на приема обаче нивата на тестостерон плавно започват да се покачват, което предизвиква поява на гнойни пъпки или комедони.

Резки промени в настроението

Емоциите също се влияят от промените в хормоните. Ето защо след спирането на хапчетата може да започнете да изпадате в отчаяние или еуфория без особена видима причина. Постоянното колебание в хормоналните нива, докато организмът свикне с липсата на този препарат, ще ви кара да изпитвате резки промени в настроението и ще чувствате лабилност.

Напрежение в гърдите

Гърдите са пряко свързани с влиянието на половите хормони. Ето защо те проявяват симптоми при спирането на противозачатъчните. Могат да се появят болки, напрежение, усещане за подуване, раздразненост, дори болезнени бучици.

Болки и спазми

Хубавото на противозачатъчните е, че болките и спазмите по време на менструалния цикъл спират. След преустановяването на приема на таблетките обаче тези симптоми се връщат с пълна сила, понякога дори още по-голяма отпреди.

Болките могат да засягат не само коремната област, но и кръста и гръбнака.

Повишено либидо

Повишеното либидо е един от най-приятните странични ефекти от спирането на хапчетата срещу бременност. Те имат свойството да потискат сексуалния апетит отново заради хормоните, които съдържат и влиянието им върху организма. Но след спирането им всичко си идва на мястото и ефектът е повече от страхотен.

Зацапване и по-тежък цикъл

Противозачатъчните имат свойството да контролират обилността на кървенето и потискат появата на зацапване преди и след цикъла. Ако обаче ги спрете, може да има период, в който да се появят тези неприятни симптоми. Но не е задължително да останат за постоянно.

Обонянието ви може да се изостри

Това е добра новина, ако става дума за приятни ухания. Заедно с това обаче ще се повиши и способността ви да усещате неприятните зловония, което при някои жени може да доведе до кихане, световъртеж и гадене.

Противозачатъчните таблетки потискат овулацията и оттам идва намалението на обонянието. След спирането им способностите ви ще се възвърнат.

Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота