Здраве и красота

Полезни храни, които имат и странични ефекти

Какво могат да причинят?

08.11.2016г. / 16 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плодовете, зеленчуците, ядките са все полезни храни, които е препоръчително да ядем вместо преработените полуфабрикати, претъпкани с изкуствени вещества. Те ни носят витамини, минерали, антиоксиданти, полезни фибри и незаменими аминокиселини.

От консумацията на полезните храни обаче могат да се появят и странични ефекти. Какви могат да бъдат те?

Ябълков оцет

Ябълковият оцет има свойството да понижава кръвната захар. Това не се усеща от всички хора, а само от онези, които имат по-ниска кръвна захар поначало, както и от страдащите от диабет, за които колебанията в нивата на кръвната захар представляват опасност.

Аспержи

Фитохимикалите в аспержите могат да предизвикат неприятна миризма в урината. Те могат да я накарат да мирише на развалено яйце или подобна на неговата миризма. Причината е в съдържанието на серни съединения в аминокиселините в аспержите. При обработката в червата те се свързват с други вещества в тялото и се появява лошата миризма.

Цвекло

Червеното цвекло пък съдържа много силни багрила, което може да оцвети урината ви в червено. Не бързайте да се шашкате и да мислите, че имате кръв в урината. Помислете какво сте яли предния ден. Ако в ястието влиза червеното цвекло, най-вероятно е от него.

Боровинки

Боровинките също съдържат тъмен и наситен пигмент. Той би могъл да оцвети изпражненията в син цвят. Зависи колко боровинки сте погълнали – ако количеството им е по-голямо, изпражненията ви може и да изглеждат лилави.

Моркови

Морковите съдържат оранжево багрило, наречено каротин. Ако изядете само един морков надали нещо ще ви се случи, но ако похапнете стабилно количество има голяма вероятност да се обагрите в оранжево или жълто.

Кератинът насища кожата и склерите на очите в оранжево. Състоянието се нарича каротинемия и може да се причини от прекомерна консумация на тиква, грах (въпреки че той не е оранжев) и други.


Грейпфрут

Грейпфрутът съдържа ензими, които потискат разграждането и абсорбцията на някои видове лекарства като тези за лечение на еректилна дисфункция или високо кръвно налягане. Някои лекарства, изписвани без рецепта също могат да бъдат повлияни от консумацията на грейпфрут.

Лук

Съединенията в лука неслучайно имат такава силна миризма, причиняваща сълзи. В тях се съдържат летливи серни съединения, които попадат в очите и предизвикват сълзене.

Кедрови ядки

Кедровите ядки са изключително полезни, но могат да имат и странични ефекти. Кедровите ядки могат да предизвикат така наречения синдром на боровата уста. При него се наблюдава метален или горчив вкус в устата, който може да трае часове или дни.

Снимки: iStock

Коментирай