Здраве и красота

Храни, борещи се с бръчките и стареенето

Стареене не само на кожата, но и на организма

12.11.2016г. / 09 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На никоя дама не ѝ се иска да остарее. Днес са възможни какви ли не процедури, които да забавят стареенето или поне да премахнат частично, но временно бръчките и фините линии по кожата.

Вместо да бързате да се подлагате на подобни процедури, наблегнете на някои суперхрани с доказан полезен ефект срещу стареенето на клетките на кожата. Кои са те?

Ягоди

Яркият червен цвят на ягодите се дължи на флавоноидите в тях. Тези фитохимикали представляват силни антиоксиданти, борещи се със стареенето както на кожата, така и на целия организъм. Неслучайно ягодите влизат в състава на много козметични продукти и домашно приготвени маски за лице.

Боровинки

Боровинките, подобно на ягодите, а и на доста други горски плодове, са невероятно богати на антиоксиданти. Една шепа от тези вкусни мънички плодчета представлява истинска витаминна бомба, бореща се не само със стареенето, но и с туморните процеси в клетките. Не пропускайте да добавяте боровинките в менюто си, има защо.

Домати

Ликопенът в доматите допринася за изглаждането на кожата и забавянето на образуването на бръчки. Той е антиоксидант, който се бори със свободните радикали, които предизвикват стареене и злокачествени изменения в клетките. Доматите имат още и известна UV-защита, което ги прави още по-полезни за кожата.

Яйца

В яйцата се намират всички необходими хранителни вещества за оцеляването на организма. Стареенето не е само процес на образуване на бръчки по кожата. То е много повече от това, защото засяга важни органи и системи в организма, които също стареят преждевременно.

Яйцата намаляват риска от ранно образуване на катаракта и дегенерация на ретината на очите, характерни за по-напреднала възраст. Маските с яйца правят кожата и косата невероятно обогатени и подхранени.

Куркума

Куркумата има редица полезни вещества в състава си, които действат антистареещо. Редовното подправяне на ястията с куркума намалява риска от отключване на болестта на Алцхаймер, тъй като предотвратява натрупването на плаки в мозъчните съдове.

Тя има подобно действие не само върху кръвоносните съдове в мозъка, но и върху останалите важни съдове в тялото. Куркумата намалява холестерола в кръвта, пречи на натрупването му по стените на централните съдове и намалява риска от инфаркт.

Освен това антиоксидантите в нея забавят процесите на стареене, правят кожата по-гладка и блестяща и изравняват тена.

Чесън

Чесънът е богат на мощни противовъзпалителни вещества, заради които е известен като натурален антибиотик. Антиоксидантите и ензимите в чесъна имат свойството да потискат натрупването на холестерол по съдовете и втвърдяването на стените им. Възпаленията в тялото имат пряка връзка със стареенето му, както и това на кожата, затова яжте повече чесън.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време