Здраве и красота

Природни средства за добра хидратация

Как правилно да поддържаме баланса на течностите в тялото?

18.11.2016г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хидратацията е много важна за всеки процес в тялото. Повечето хора не пият достатъчно вода всеки ден, с което поддържат тялото си в състояние на лека дехидратация. По този начин се възпрепятстват редица биохимични процеси и се нарушава общото здраве.

Кои са природните средства за правилна хидратация?

Меню, богато на растителни храни, осигурява отлична хидратация, защото много плодове и зеленчуци имат високо съдържание на вода, както и на естествени електролити, минерали и витамини, нужни за оводняването и клетъчната дейност. Заменете напитките за спорт и газираните напитки със следните естествени хидратации:

Кокосова вода. Тя съдържа пет електролита: натрий, калий, магнезий, фосфор, калций. Богата е на бета-каротин, витамин С и ликопен. Предпазва тялото от увреждания, причинени от свободните радикали.

Целина. Хрупането на стръкове целина може да помогне на организма да възстанови изчерпаните натрий и калий. Тялото се нуждае от бионатрий, който заедно с калия регулира течностите и хранителните вещества в клетките. Натрият е важен за поддържането на равновесието на минералите, за храносмилането, метаболизма и нервната дейност.

Краставица. Тя е добър източник на витамин С и на противовъзпалителното вещество, наречено кафеена киселина. Точно заради това поставянето на кръгчета краставица върху очите помага при сенки и подутини. Краставиците са освежаваща добавка към салатата, а сокът от тях е чудесен.

Костен бульон. Традиционно приготвен костен бульон с добавена висококачествена сол е богат на минерали и е отлично средство за хидратация, както и за лечение на стомаха.

Ето и други храни, които, когато са комбинирани с течности, могат да улеснят хидратацията на тялото:

Свързани статии

Семена от чия. Те са забележително хидрофилни, което значи, че всяко семенце може да поеме около 10 пъти повече вода от собственото си тегло. Когато семената влязат в контакт с течности, те ги попиват и се образува гел. Гелът от чия помага за хидратацията, като задържа електролитите в телесните течности. Бъдете внимателни и приемайте семена от чия с изобилно количество вода, за да е сигурно, че те са оводнени както трябва.

Морски водорасли. Съдържащи всички минерали, които се намират в океана, те са отлично средство за възстановяване на изчерпаните минерали в тялото. Доставят калций, мед, йод, желязо, магнезий, манган, молибден, фосфор, калий, селен, ванадий и цинк. Може би най-популярни са с това, че съдържат йод. Кафявите водорасли например подпомагат работата на щитовидната жлеза.

Ферментирали храни. Когато храни като краставици и зеле ферментират, осигуряват допълнително минерали и натрий, както и витамин В и К, и са чудесен начин за хидратиране на клетките на тялото.

* * *
Из „Идеалният метаболизъм“ на Сара Ванс
Издателство „Слънце“
Снимки: iStock

Коментирай