Здраве и красота

5 пагубни грешки в диетите

Пречат да отслабнете, връщат килограмите и изтощават организма

17.12.2016г. / 06 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock


Когато започвате диета е важно да се предпазите от някои често срещани грешки, допускани от много хора, които пречат на организма да се приспособи към новия режим. Крайният резултат е изтощение на тялото, паническо връщане към старите навици и качване на още повече килограми.

За да бъде диетата ви успешна, а и за да не подлагате организма си на стрес, не правете следните 5 грешки, когато сте в режим на отслабване:

Не преустановявайте приема на определени групи храни

Някои хора се отказват напълно от някои храни, обявявайки ги за тотално вредни, например хлябът, шоколадът, въглехидратите, мазнините като цяло или пък всички тестени изделия. Това е грешна практика според много специалисти. Важно е количеството хранителни вещества, което приемате. Факт е, че е важен и техният вид, но ако изключите всички преработени и рафинирани вещества, е по-вероятно да успеете да победите килограмите. Натуралните въглехидрати, протеини и мазнини са есенциални за тялото в оптимални количества.

Правите се, че не забелязвате глада

Гладът е естествен индикатор за това дали тялото ви се нуждае от прием на хранителни вещества или не. Не трябва да оставяте тялото си да прегладнява, когато сте на диета. Това е вредно и предизвиква секреция на стресови хормони от надбъбречните жлези. Високите нива на кортизол пречат на нормалната редукция на мазнините.

Променяте хранителния си режим драстично и изведнъж

Тази погрешна практика крие риск от йо-йо ефект, както и от отключване на разни заболявания. Не рискувайте, а вместо това направете промяната поетапно. Не бързайте да постигате резултати за кратко време. Обикновено те също са краткотрайни. Подредете промените, които искате да внесете в режима си по график. Дайте време на организма си да свикне с промените. Стресирането няма да му помогне да се адаптира, напротив.

Тренирайте редовно

Важно е да го правите не само редовно, но предимно сутрин. Жертвайте съня си, ставайте малко по-рано, за да направите упражненията си. Това е начинът да ускорите метаболизма си и да дадете тласък на изгарянето на мазнини. Може да ви е трудно в началото, но ще се убедите как постепенно ще започнете да се чувствате все по-бодри, независимо че не сте спали до по-късно.

Съобразявайте тренировките с броя изгорени калории

Не правете една и съща тренировка всеки ден. Сменяйте вида и натоварването. Така ще държите тялото си в напрежение и то никога няма да привиква към рутината, а ще бъде предизвиквано ежедневно. Изгарянето на калориите по този начин е най-ефикасно.

Съобразявайте тренировките с изгарянето на калориите. Някои упражнения са по-натоварващи, други по-щадящи. Подбирайте ги в зависимост от менюто ви за деня. Понякога може да не се налага да тренирате усилено, за разлика от други дни. Така ще ви е и по-лесно и интересно да поддържате физическата си активност. Еднообразието омръзва и потиска желанието за тренировки.

Снимка: iStock

Коментирай