Здраве и красота

Храни, причиняващи диария

И защо трябва да внимаваме с тях

23.12.2016г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Диария може да се предизвика не само от стомашно-чревни вируси. За съжаление някои храни също могат да допринесат за разстройване на червата. Ако са и в комбинация с неподходяща група храни, които сме яли преди или след това, положението може да стане наистина неприятно.

Кои са храните, които биха могли да предизвикат диария, дори при най-рядко страдащите от подобни проблеми?

Кафе

Кафето е не само диуретик. То може да провокира и диария. Киселинните съединения в кафето биха могли да разстроят чревната флора и да я стимулират да работи по-бързо. Това се отразява на изпражненията, които стават воднисти и слузести.

Изкуствени добавки

Много от изкуствените добавки, използвани в хранително-вкусовата промишленост предизвикват диария. Заместителите на захарта най-често са сред причинителите на разстройство на червата. Аспартамът, сукралозата и сорбитолът са най-големите виновници за този дискомфорт. Избягвайте ги.

Алкохол

Алкохолът също би могъл да е в основата на диарията ви, защото има подобен ефект. Бирата например ускорява храносмилането, с което и отделянето се ускорява. В комбинация с други храни често стават аварийни ситуации, в които се налага спешно тичане към тоалетната.

Сирене

Различните видове сирена съдържат различни видове и концентрации живи бактерии. Те предизвикват диарии, особено ако се приеме по-голямо количество сирене. Някои хора пък страдат от лактозна непоносимост без да подозират. Симптом за това е диарията. Освен нея се появяват подуване на корема, газове, спазми, болки, гадене.

Зърнени култури

Зърнените култури, най-вече пшеницата, ръжта, ечемикът съдържат глутен. Той в много случаи предизвиква подуване на корема, газове и диария. Това важи най-вече за хората, имащи глутенова чувствителност или непоносимост, както и за хората с автоимунни заболявания.

Захарни напитки

Наситените рафинирани захари предизвикват диария. Те дразнят дебелото черво и провокират повишената секреция на слуз в него. Образуват се газове, подуване, диария вследствие ферментацията на рафинираните захари в сладките и газирани напитки.

Фибри

Фибрите се сочат като най-добрите за храносмилането храни. Да, обаче при някои хора могат да предизвикат диария. Прекаленото количество фибри води до издърпването на водата от червата, тъй като фибрите се свързват с нея. Голямо количество фибри, консумирано наведнъж, води до разстройство или най-малкото до подуване и газове.

Люти чушки

Пикантните храни, най-вече чушките, имат свойството да предизвикват диария. Те повишават температурата в тялото и дразнят лигавицата на червата. Това води до активизиране на гладката мускулатура в тях, която е чувствителна към пикантното. Раздразни ли се лигавицата могат да се появят спазми, болки и диария.

Снимка: iStock

Коментирай