Здраве и красота

4 грешки с маникюра, развалящи здравето на ноктите

Как да ги избегнем

09.01.2017г. / 10 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Грешките при оформянето на маникюра могат да накарат ноктите ви да изглеждат ужасно. Не само това, но с неволните си действия можете да отслабите ноктите и да ги направите по-чупливи и податливи на инфекции.

Вижте кои са най-често срещаните грешки, които развалят красотата на маникюра ви.

Грешка №1 – пилите ноктите, за да отстраните гел лака

Това е наистина груба грешка, която прави ноктите чупливи и болни. Колкото и досадно да ви е, ще трябва да отидете на маникюрист, който да свали по подобаващ начин гел лака. Можете също така да напоите ноктите с ацетон за известно време, докато агресивният лак започне да се разтваря. Но никога не пилете ноктите, докато лакът е все още на тях.

Грешка №2 – не овлажнявате кожичките с масла

Дълбокото овлажняване на кожичките е важно, защото ги подхранва и приглажда. Обикновените лосиони не лекуват разранените и груби кожички. Ето защо е препоръчително да ползвате всяка вечер натурални масла за добри резултати. Едно от най-полезните масла е бадемовото. Можете да мажете кожичките и с кокосово масло.

Свързани статии

Грешка №3 – дъвчене на ноктите

Дори да не изгризвате ноктите до месото, ръфането на краищата им също е вредно и създава предпоставки за разрушаване на нокътя, навлизане на инфекции и гъбички. Дори леко да гризете крайчетата на ноктите, те могат да станат чупливи и да започнат да се лющят. Това пречи на хубавия маникюр.

Грешка №4 – използвате грешната пила за нокти

Не всички пили за нокти са подходящи за всички видове нокътна плочка. Някои пили са прекалено груби, други пък не вършат достатъчна работа. Твърде грубите пили, които разслояват ноктите и агресивно и бързо намаляват дължината им, не се препоръчват, защото увреждат сериозно.

Консултирайте се със специалист преди да изберете пила. Ако нямате тази възможност е най-добре да си купите от хартиените пили, които имат леко и нежно кристално покритие. Те са щадящи, а едновременно с това вършат прекрасна работа.

Снимка: iStock

Коментирай