Здраве и красота

Лекари съветват: В студа не излизайте навън и не ползвайте съмнителни мазила

Ако имате болки и скованост, потърсете ревматолог

12.01.2017г. / 14 57ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Студеното време ще се задържи, твърдят синоптиците, затова ревматолози от УМБАЛ Бургас разпространиха полезни зимни съвети към бургазлии. Бургас е град, чиито жители са предразположени към ревматологични заболявания, поради влажния климат, но лошото време не е проблем само за бургазлии.

Студът крие множество опасности, затова д-р Мария Недкова и д-р Румяна Христова, които работят в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ дават няколко ценни съвети в студеното време:

1. Не излизайте навън, ако не се налага. Това важи особено за възрастните хора и болните с остеопороза. Рискът от падане заради хлъзгави настилки е много голям, а едно падане при възрастен човек може да доведе до сериозни фрактури, операции, дълъг болничен престой, усложнения и инвалидност.

2. Студеното време и влажният климат провокират ставни болки при пациентите с хронични дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат. Наричаме ги метеопатии – болезнени реакции на организма, предизвикани от климатични промени.

Ако изпитвате болки и скованост в кръста, гърба, ставите, трудно се раздвижвате сутрин, консултирайте се с ревматолог.

3. Ако имате болки и скованост, които не минават дълго време, пречат на работата ви и на ежедневните двигателни задължения, не очаквайте, че ще преминат от само себе си и в течение на времето. Навременна диагностика и лечение могат да ви спасят от усложнения, загуба на работоспособност и да намалят социално-икономическите загуби.

4. Не се мажете с мазила, които са ви препоръчани от близки, познати или реклами, без да сте се консултирали с лекар. На българския пазар има голямо разнообразие от продукти за мазане, като някои от тях може да не са подходящи за вас и да влошат оплакванията ви.

5. През зимните празници, когато се консумира повече храна с животински произход и алкохол, се проявява подаграта. Тя се характеризира с болка, оток, зачервяване и затруднено движение в става, най-често в големия пръст на крака. Подаграта е по-често срещана при мъжете и изисква своевременна консултация с ревматолог.

6. След вирусни и бактериални инфекции (напр. грип и уринарна инфекция) може да се засегнат ставите – т. нар. инфекциозно-свързани артрити, които често хронифицират.

Коментирай