Здраве и красота

Храни, полезни при намалена функция на щитовидната жлеза (галерия)

Какво да ядем при хипотиреоидизъм

28.01.2017г. / 09 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Щитовидната жлеза е изключително важен орган в тялото, въпреки малките си размери. Хормоните на щитовидната жлеза контролират есенциални функции в организма. Тя поддържа баланса в теглото, регулира метаболизма, контролира сърдечносъдовата дейност, влияе върху зрението и нивата на енергия в тялото.

Ако сте непрекъснато стресирани, изморени, отпаднали и без енергия, ако не можете да отслабнете въпреки усилията – може да страдате от намалена функция на щитовидната жлеза или хипотиреоидизъм.

Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза в наши дни са много често срещан проблем, особено при жените. Този проблем придобива световни размери. Според изследванията 1 на всеки 3 до 5 жени страда от някаква форма на нарушена функция на щитовидната жлеза. Най-често това е намалената ѝ функция.

Хормоните на щитовидната жлеза играят важна роля за контрола на много процеси в тялото. Най-лесно бихте могли да забележите дали нещо с щитовидната ви жлеза не е наред, ако сте перманентно отпаднали, мудни и трупате килограми без да сте увеличили приема на храна.

Наред с терапията, която ендокринологът ви ще препоръча е добре да включите и определени храни в менюто си, които имат доказан положителен ефект при страдащи от хипотиреоидизъм.

Кои са те можете да видите в галерията.

Коментирай