Здраве и красота

Топ 10 на най-лековитите подправки

Не ги пропускайте в менюто си

02.02.2017г. / 09 45ч.
Илияна Николова
Розмарин, снимка: istock

Розмарин, снимка: istock

Силата на природата е факт, само трябва да знаем как да я използваме. Обръщате ли достатъчно внимание на подправките? Ако не – трябва! Подправките имат много мощни свойства и са прекрасен начин да се предпазите от заболявания или да облекчите симптомите на съществуващите такива.

Подправките и билките могат да се добавят към абсолютно всякакви ястия, дори смутита и печива. Нищо не трябва да ви спира в употребата им.

Ето и кои са най-лековитите подправки:

10. Черен пипер – черният пипер е много полезен в борбата със сърдечносъдовите заболявания и кръвното налягане. Той е ефикасен още за регулирането на хормоните на щитовидната жлеза и в стимулирането на храносмилателната функция.

9. Мащерка – тя има превъзходен вкус и е основен акцент в планинските чайове. Мащерката забавя стареенето, стимулира бързото зарастване на рани и язви, повишава имунитета, потискайки симптомите на грип и настинка и атакува бактериалните инфекции.

>8. Карамфил – той е специфичен и вкусът му не допада на всички хора, но карамфилът заслужава почетно място в класацията на най-полезните подправки, защото предпазва от кариес и възпаления на венците, бори се с болестотворните бактерии в тялото и пази от инфекции.

7. Розмарин – розмаринът има положителен ефект при страдащи от ревматоиден артрит. В него се съдържат алкалоиди, борещи се с болката и възпалението в ставите. Той намалява кръвната захар, подобрява паметта и концентрацията.

6. Копър – копърът има завидни храносмилателни свойства. Той спомага за по-качественото абсорбиране на хранителните вещества, повишава имунитета, потиска болките и подуването на ставите при артрит, благодарение на противовъзпалителните си свойства.

5. Кимион – той е много полезен в борбата със стареенето и рака поради голямото количество антиоксиданти в него. Той потиска симптомите на епилепсия, артрит, диабет.

4. Копър – копърът е приятел на храносмилането. Освен това той стимулира метаболизма като не просто го засилва, но и прави усвояването на хранителните вещества по-точно и правилно. Копърът бори възпаленията в тялото, заздравява костната система и подобрява настроението.

3. Канела – канелата е аюрведическа подправка, имаща редица полезни свойства. На първо място тя е една от най-мощните в борбата с високата кръвна захар и диабета. Освен това канелата има и завидни противовъзпалителни свойства.

2. Босилек – босилекът доказано има ползи в борбата с високия холестерол, диабет тип 2, стреса и различните видове болки.

1. Джинджифил – познаваме го като натурален антибиотик. Джинджифилът повишава имунната система, бори се с бактериите и възпаленията, потиска артрита, главоболието, стомашните проблеми, гаденето.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време