Здраве и красота

Страхотните ползи за здравето от бамята

Забравяме я толкова често, а тя е толкова полезна

07.02.2017г. / 13 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бамята не е сред най-популярните и любими зеленчуци. Попитайте близките и приятелите си за любимия им зеленчук и ще се уверите, че никой няма да се сети за бамята.

Тя обаче не трябва да се пренебрегва. Ако досега сте забравяли да си я купувате и да я включвате в ястията си е време да промените този лош навик. Бамята заслужава специално място на трапезата не толкова заради вкуса си, колкото заради полезните си свойства, които не са никак маловажни.

С какво е полезна бамята?

Бамята разполага с превъзходен ресурс от хранителни вещества. Тя е богата на витамини А, С и Е, минерали, протеини, мазнини, фолати, множество фибри, магнезий, въглехидрати. Цялата тази полезна комбинация помага на организма. Ето за какво е полезна бамята:

Дава енергия и премахва умората

Прекрасните хранителни вещества, най-вече въглехидратите и витамините в бамята дават енергия, която се бори с хроничната умора. Фибрите в нея допринасят за бавното освобождаване на енергията, което ви държи бодри през деня, а и удължава усещането за ситост.

Понижава холестерола

Изследванията сочат, че бамята, наред с ябълките и канелата, е много добър приятел в борбата с високия холестерол. Антиоксидантите и фибрите в нея помагат за прочистването на плаките от холестерол по съдовете и намаляване на количеството му в кръвта.

Намалява риска от диабет

Бамята помага за контрола на кръвната захар. Тя е богата на бавно разграждащи се въглехидрати, които предотвратяват резките скокове на кръвната захар и инсулина.

Полезна е за бъбреците

Редовната консумация на бамя намалява риска от бъбречни заболявания. Тя има детоксикиращ ефект. Антиоксидантите и минералните вещества подпомагат работата на бъбреците и потискат възможните възпаления. Голяма част от бъбречните заболявания са предизвикани именно вследствие на диабет. А бамята е страхотна в борбата с диабета, така че това е допълнителен бонус.

Потиска астмата

Благодарение на големите количества витамин С в бамята дихателните проблеми, свързани с астмата се намаляват. Бамята е подходяща и при грип и настинка, тъй като консумацията ѝ доставя на организма допълнителни завидни количества витамин С, необходим на имунната система.

Предпазва дебелото черво от проблеми

Дебелото черво често страда от затлачване, задържане на токсини, създаващи условия за злокачествени процеси. Ракът на дебелото черво е един от най-често срещаните и смъртоносни видове.

Ето защо детоксикирането на дебелото черво е от първостепенно значение. Огромното количество фибри в бамята помага за регулиране на работата му.

Снимка: iStock

Коментирай