Здраве и красота

Хипоменорея или оскъден цикъл – какво го причинява?

Симптоми и причини за хипоменорея

28.02.2017г. / 14 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тежкият менструален цикъл е истинско бедствие за жените. Не само че е неприятен, но той крие рискове от застрашителна загуба на желязо, спадане нивата на хемоглобин и други опасни последици.

Но слабата менструация също е показател за нередности в естествения женски цикъл. Състоянието се нарича хипоменорея и може да бъде предизвикано от някои нередности или намеси в тялото. Кои са те?

Употреба на противозачатъчни хапчета

Употребата на противозачатъчни влияе върху обилността на цикъла. Намесата на хормоните може да доведе до оскъдно кървене. Ако е прекалено оскъдно, консултирайте се с лекар, защото дозата или видът хапчета може да не са подходящи за вас.

Имате хормонален дисбаланс

Хормоните са една от най-честите причини за промяна в цикъла. Те могат да предизвикат както оскъдното му протичане, така и обилен цикъл, липсата му или промени във вида му. Ако менструацията ви е колеблива или е нетипично оскъдна за вас, отидете на лекар.

Стрес

Стресът причинява повишена секреция на хормоните на надбъбречната жлеза, в частност адреналин и кортизол. Те потискат действието на естрогена и прогестерона като понижават нивата им. Това предизвиква колебания в менструалния цикъл и неговото драстично намаляване.

Синдром на поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) също може да е в основата на оскъдния ви цикъл. При някои жени с тежка форма на това страдание цикълът дори може да изчезне за известен период от време.

Снимка: iStock

СПКЯ е придружен с още характерни симптоми като повишено окосмяване, мазна кожа, акне, затлъстяване, оскъден цикъл, коремни болки и спазми по време на цикъл.

Понижени нива на мазнини в тялото

Не мислете, че мазнините са изцяло излишни. Те участват в множество биохимични процеси в клетките, поради което са много нужни. Оскъдният менструален цикъл може да е провокиран именно от прекалено ниски нива на мазнини в тялото.

Свързани статии

Пременопауза

Някои жени в пременопауза изпитват подобни симптоми на намаляване и избледняване на кръвотечението при цикъл. Това отново се дължи на характерните промени в женския организъм след 40-45-годишна възраст.

Бременна сте

За съжаление, при бременност невинаги цикълът спира от раз. Понякога се наблюдават особени промени в тялото и хормоналния баланс, както е възможно и протичане на анормална бременност в начална фаза, за която например не знаете. Ето защо при поява на оскъден цикъл, който не е характерен за вас, консултирайте се с лекар.

Коментирай