Здраве и красота

Многобройните ползи за здравето от райската ябълка

За какво помага този плод?

02.03.2017г. / 14 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Райската ябълка на вид прилича повече на неузрял домат, отколкото на ябълка. Но не си представяйте, че не е сладка – тя е един от най-сладките плодове!

Дървото, на което расте райската ябълка е от семейство Абаносови и вирее в Япония и Китай. Плодът има страхотни ползи за здравето и заслужава да бъде консумиран често. Вижте защо!

Превенция на рак

Вкусната райска ябълка съдържа големи количества противоракови вещества. Те стимулират организма да се бори със злокачествените процеси и свободните радикали. Множеството антиоксиданти в райските ябълки атакуват вредните клетки и ги елиминират от тялото.

Стимулират имунната система

Антиоксидантите въздействат и на имунната система, именно за да я накарат да атакува вредните елементи и свободни радикали. Едновременно с това райските ябълки са много богати и на витамини, в частност витамин С, които също стимулират имунната система.

Предпазват от стареене на организма и поява на бръчки

Антиоксидантите в райската ябълка имат свойството не само да предпазват от ракови образувания, но и от стареене на тялото и кожата. Свободните радикали предизвикват преждевременно стареене и видоизменено злокачествено делене на клетките, предизвикващо тяхното стареене и израждане.

Полезни за очите

Райските ябълки съдържат завидни количества витамин А, бета-каротин, лутеин, ликопен, които са основни за здравето на очите. Редовният прием на тези вещества прави зрението по-добро и предпазва очите от дегенеративни заболявания.

Особено важно е съединението зеаксантин, влизащо в състава на витамините от група В. То е пряко свързано с очното здраве и е част от медикаменти и хранителни добавки в помощ на зрението.

Нормализира кръвното налягане

В райските ябълки се съдържа калий, който има свойството да понижава кръвното налягане. Той предпазва и от поява на хронични сърдечносъдови заболявания поради успокояващото си действие спрямо гладката мускулатура на стените на кръвоносните съдове.

Подобрява кръвообращението

В райските ябълки се съдържа мед, която е съществен елемент за стимулиране здравината и деленето на червените кръвни клетки. Медта има свойството да стимулира и образуването на хемоглобин, отговорен за транспорта на важни за здравето вещества.

Активизира метаболизма

Не мислете, че като е сладка, райската ябълка пречи на метаболизма, напротив. Витамините, фолиевата киселина, тиаминът в нея стимулират обмяната на веществата и пазят фигурата ви стройна.

Снимки: iStock

Коментирай