Умора, липса на енергия
Различните невромедиатори формират протеини в мозъка. Те имат за задача да регулират фазите на бодрост и сънливост. Тези медиатори са чувствителни към захари и поради тази причина нивата на енергия в тялото намаляват. Намалява времето на бодрост, когато захарите в тялото намалеят. Ето защо се чувствате уморени и изтощени. Снимка: iStock
Всеки ден приемаме невероятно много захари без да си даваме сметка за това. Осъзнаваме, че ядем сладко, когато похапваме поничка или торта, но не и когато ядем нещо различно от десерт.
В много готови и пакетирани храни, които иначе са солени, се съдържат захарни заместители и подобрители. Кои са най-често срещаните в хранителната промишленост?
- Декстрин
- Сорбитол
- Царевичен сироп (подсладител)
- Глюкоза
- Фруктоза
- Малцов сироп
- Дизахариди
- Сгъстен захарен сок от захарна тръстика
- Хидролизирано нишесте
- Малтоза
- Захароза
- Оризов сироп
- Малтодекстрин
- Аспартам
- Ацесулфам К
Това са само част от захарните заместители, ползвани в хранителната промишленост. Именно защото са включени във всевъзможни хранителни продукти, не си даваме сметка колко всъщност захар приемаме на ден и как това влияе на здравето ни.
Кои са най-честите симптоми на прекомерен прием на захар? Вижте всички тях в галерията тук.