Повишаване на теглотоЗахарите в излишък причиняват покачване на теглото. Често това се случва въпреки усилията на човек да не преяжда и да подбира определени храни. Например, ако наблягате на салатите за отслабване, но никога не пропускате да си сложите готов сос, не се чудете защо пълнеете. В сосовете има голямо количество захари. Снимка: iStock
Всеки ден приемаме невероятно много захари без да си даваме сметка за това. Осъзнаваме, че ядем сладко, когато похапваме поничка или торта, но не и когато ядем нещо различно от десерт.
В много готови и пакетирани храни, които иначе са солени, се съдържат захарни заместители и подобрители. Кои са най-често срещаните в хранителната промишленост?
- Декстрин
- Сорбитол
- Царевичен сироп (подсладител)
- Глюкоза
- Фруктоза
- Малцов сироп
- Дизахариди
- Сгъстен захарен сок от захарна тръстика
- Хидролизирано нишесте
- Малтоза
- Захароза
- Оризов сироп
- Малтодекстрин
- Аспартам
- Ацесулфам К
Това са само част от захарните заместители, ползвани в хранителната промишленост. Именно защото са включени във всевъзможни хранителни продукти, не си даваме сметка колко всъщност захар приемаме на ден и как това влияе на здравето ни.
Кои са най-честите симптоми на прекомерен прием на захар? Вижте всички тях в галерията тук.