Здраве и красота

Потене и неприятна миризма? Как да ги спрем?

Дерматологът д-р Радина Денкова с няколко съвета как да забравим за потенето

29.04.2017г. / 10 34ч.
Аз жената
Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Потенето е естествена функция на човешкия организъм. Този процес се появява с цел охлаждане на телесната температура, засилва се при стрес или физически дейности. Но, ако се потите много обилно и постоянно се притеснявате от големите мокри кръгове под мишниците, без значение от сезона, то това би могло да означава, че страдате от хиперхидроза.

Хиперхидрозата е проява на прекомерно и засилено отделяне на пот от потните жлези на различни части от тялото. Най-често се наблюдава по ръцете, краката, мишниците. Симптомите на засилено изпотяване могат да варират.

При някои хора отделянето може да е толкова силно, че потта да капе на капки от ръцете. Лятото този процес обикновено е по-засилен, зимата по-слаб, но никога не спира. Заболяването предизвиква психологически дискомфорт и е неприятен козметичен дефект.

Прекомерното изпотяване може да се дължи на няколко фактора – наследствени, при физически натоварвания, ендокринни заболявания, стрес, напрежение.

В медицината са познати няколко начина на лечение на проблема, но повечето от тях са слабо ефективни.

Инжектирането на определени дози ботулинов токсин (ботокс) в съответната зона е начин да се намали отделянето на пот от потните жлези. Действието му продължава от 4 до 8 месеца, в зависимост от индивидуалните способности на организма да резорбира токсина.

Как се обяснява въздействието на ботокса върху потните жлези?

Токсинът блокира отделянето на ацетил холин, който стимулира потните жлези. По този начин се спира (временно) свръхактивността на потните жлези.

Какъв е начинът на приложение?

Най-напред се прилага йоден тест. Той определя зоните на най-силно отделяне на пот от мишниците, дланите, стъпалата или друга част на тялото. Съответното място се очертава и в маркираната зона се инжектира необходимата доза ботокс, равномерно разпределена.

Количеството зависи от зоната. Има пределно допустима доза за всеки участък, която е по преценка на дерматолога.

Странични ефекти няма! Действието на ботулиновия токсин започва обикновено след няколко дни, когато обилното потене спира.

Снимка: Shutterstock

Ако обаче нямате всички тези признаци за хиперхидроза, вие сте от процента хора, които просто търсят ефективни начини за справяне с потенето. В тази насока от голяма полза ще са ви добри антиперспиранти.

Повече от 90 години милиони хора се доверяват на марката Hidrofugal. Антиперспирантите от гамата са ефективни партньори, когато говорим за защита от изпотяване и неприятна миризма.

Няколко съвета за справяне с изпотяването:

  • За да сте свежи през целия ден, не само трябва да изберете правилния дезодорант, но е важно да спазвате правилен режим на хранене и да не нарушавате баланса между работата и свободното време.
  • Редовното бръснене и депилация намаляват производството на себум и размножаването на бактериите, виновни за неприятната миризма.
  • Удобните дрехи от естествени материи, като памук и коприна са много подходящи, защото те позволяват на кожата да диша по-добре.
  • За да не се потите, не стойте в прекалено затоплени помещения и проветрявайте редовно.
  • Избягвайте кафе, черен чай, алкохол, ледени напитки, люти подправки, висококалорийна храна. За да избегнете потене, за предпочитане са леките храни, плодовете, водата и билковият чай.
  • Избягвайте стреса, както в личния, така и в професионалния си живот! Стресът е основна причина за внезапното изпотяване. Научете се да релаксирате и да контролирате емоциите си.
  • Спортувайте! Изглежда парадоксално, но потенето по време на спорт помага да се справите с нежеланото изпотяване. Тичането, танците и колелото са подходящи и леснодостъпни. Те ще ви заредят с енергия и ще ви помогнат за справяне със стреса.
  • Сауната е отлично средство за стимулиране на кръвообращението и регулиране на изпотяването. Редувайте престоя в сауната със студени душове. Така кожата постепенно ще се „научи“ да реагира нормално, без екстремно изпотяване при внезапна смяна на температурата.

Освен прилагането на тези съвети много бързо ще забравите за изпотяването със серията на Hidrofugal.

Hidrofugal Classic

Продуктите от линията Hidrofugal Classic осигуряват надеждна защита от изпотяване и неприятна миризма, благодарение на високоефективните съставки във формулите им. Продуктите са унисекс и можете спокойно да ги комбинирате с любимия си парфюм.


Рол-он дезодорант против интензивно изпотяване, 50мл

Спрей дезодорант против интензивно изпотяване, 150мл

Спрей помпа – най-активният продукт от линията Hidrofugal против интензивно изпотяване, 30мл

Hidrofugal Dusch-Frische

Рол-онът от линията Hidrofugal Dusch-Frische комбинира сигурната защита срещу изпотяване и неприятна миризма с дълготраен свеж аромат, който ви дава усещане като след душ.

Рол-он със свеж аромат, 50мл

Hidrofugal Sensitiv

Пантенолът във формулата е изключително нежен към кожата, като същевременно осигурява сигурна защита срещу изпотяване. Продуктът е унисекс и е подходящ за хора с чувствителна кожа.

Рол-он за чувствителна кожа, с лек аромат, 50мл

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
Виждали ли сте лекар, на когото главата му за секунди се изпотява от напрежение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар