Здраве и красота

Сутрешно главоболие – за какво подсказва?

Не пренебрегвайте болките в главата рано сутрин

07.06.2020г. / 08 03ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Главоболието може да е причинено от редица обстоятелства. Когато обаче налице е сутрешно главоболие, то също има своите причини, на които трябва да се обърне внимание.

За какво може да подсказва сутрешното главоболие?

Недоспали сте

Прекалено малкото сън оставя организма без необходимата почивка. Ето защо тялото не може да произведе необходимите вещества, които го подготвят за новите подвизи през деня. Нервната система не се е релаксирала, метаболитните процеси не са протекли по качествен начин и резултатът е умора и главоболие.

Спали сте прекалено много

Недоспиването е вредно, но и прекаленото спане също. Изследванията сочат, че продължителният сън кара мозъка да се затруднява в отделянето на серотонин. Ето защо се появява болка в главата, особено ако сте спали малко цяла седмица, а през уикенда спите повече от 9 часа.

Ендорфините ви са под нужните нива

Прекалено ниските нива на ендорфини в организма може да предизвикат главоболие, отпадналост, лошо настроение, нежелание да се занимавате с любимите си дейности, болки в мускулите, апатия.

Злоупотребили сте с алкохола предната вечер

Алкохолът дехидратира тялото, което намалява снабдяването на клетките с кислород и хранителни вещества. Така че, главоболието не идва, защото сте пили лош алкохол. Какъвто и алкохол да пиете, действието му е едно и също – силна дехидратация.

Хъркане

Хъркането също се свързва с намален приток на кислород към тялото. Ако страдате от тежка форма на хъркане или сънна апнея вероятно се будите често с главоболие.

Свързани статии

Пиете кафе прекалено късно

Кофеинът е стимулант, който въздейства върху нервната система. Ако пиете редовно кафе и най-вече обичате да си го пийвате до късничко, то знайте, че се отразява на централната нервна система. Има голяма вероятност една от причините за сутрешното ви главоболие да е именно любимата кофеинова напитка.

Имате депресия

Депресията е сериозно психическо и физическо състояние. То се характеризира с крайно ниски нива на серотонин. Този хормон влияе не само на настроението, но и на редица други биохимични процеси в организма. Когато в тялото има недостиг на серотонин налице е главоболие.

Имате високо кръвно налягане

Ако кръвното налягане се е вдигнало през нощта ще усещате главоболие и стягане във врата още със самото ставане от леглото. Не пренебрегвайте главоболието, защото то е сериозен симптом за проблем.

Коментирай
Здраве и красота