Здраве и красота

3 начина да намалите подуването на краката през лятото

Внимавайте с храненето

05.07.2017г. / 11 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Летните дни са дълго чакани. Но те ни изправят и пред редица неразположения, като подуването. Това е така, защото има тенденция тялото да бъде по-малко ефективно при елиминиране на течностите от тъканите. Тогава забелязваме, че най-често краката ни в областта на глезените са подути, отекли, с усещане за тежест и дискомфорт.

С няколко малки промени в ежедневните си навици, бихме могли да намалим риска от цялостно подуване и да се радваме на летните дни. Вижте как.

Останете активни

Спортът се препоръчва по всяко време на годината. Ако не разполагате с достатъчно време или не сте намерили вашата спортна активност, ходете пеш. Ходенето е чудесен начин да предотвратите подуването на краката, защото ви дава достатъчно кардио, за да раздвижите кръвта си.

Този постоянен приток на кръв е това, което ще предпази тялото ви от подуване. Препоръчва се 30 минути на ден да ходим пеш и ако може да го превърнем във всекидневен навик. Постоянството ще бъде от ключово значение за поддържане кондицията на тялото.

Ако работата ви е зад бюро, правете кратки паузи, за да се разтъпчете, защото неподвижността за дълги периоди от време, ще доведе до подуване на краката.

Останете хидратирани

Добре хидратираното тяло е по-малко вероятно да задържи излишни течности. Пийте най-малко 2 литра вода на денонощие. Това ще помогне на тялото ви да елиминира излишните течности и токсините от организма. Избягвайте консумацията на концентриран алкохол и газирани подсладени напитки.

Ако сте бременна или активно спортуваща, трябва да пиете повече от 2 литра вода на ден. Бъдете внимателни и с консумацията на дехидратиращи напитки, като кафе, чай, алкохол, енергийни напитки. Кофеиновите напитки стимулират подуването на крайниците. Ето защо, когато пиете такива е важно да имате повишен прием на вода.

Внимавайте с храната

Начинът на хранене през горещите летни месеци е от ключово значение за поддържането на добро здраве. Заедно с правилната хидратация, точните храни могат не само да ви помогнат да изглеждате по-добре, но и да намалят риска от подуване на краката.

Няколко малки корекции в менюто ви могат да облекчат значително неразположенията ви. Добавете в менюто си храни богати на витамини B6, B5 и калций. Тези важни хранителни елементи можете да си набавите с консумацията на кафяв ориз и пресни плодове.

Избягвайте преработените и замразени храни, тъй като съдържат голямо количество сол, захар, консерванти. По възможност ги заменете със свежи продукти. Диетата с ниско съдържание на сол е много важна, когато искате да намалите подуването в летните дни.

Свързани статии

Намалете и консумацията на чипсове, осолени ядки, пържени мазни храни. По възможност добавяйте по-малко количество сол в храната си. Не забравяйте, че солените храни ни карат да пием повече вода, която се натрупва и задържа в тялото.

В резултат, часове по-късно не само краката ни са подути, но и ръцете, в лицето изглеждаме подпухнали и изморени.

Хапвайте повече диня, тиквички, чушки, пъпеш, краставици. Това са храни, които са естествени диуретици. Освен че елиминират излишните течности от организма, го хидратират и му осигуряват важни хранителни вещества.

снимка: Pixabay

Коментирай