Здраве и красота

5 начина да третирате хиперпигментацията натурално

Премахнете пигментните петна и обезцветяването на кожата с естествени продукти

02.08.2017г. / 12 25ч.
Илияна Николова
Снимка: unsplash

Снимка: unsplash

Хиперпигментацията обикновено е безобидно състояние, при което на определени места по кожата се натрупва повече меланин. Той причинява потъмняване на участъците и снижава самочувствието.

Хиперпигментация може да се получи вследствие на акне, възрастови изменения по кожата, прекомерно стоене на слънце.

С какви натурални методи да премахнем пигментните петна?

Кисело мляко

Млечната киселина има свойството да избелва кожата и да изравнява тена. Тя премахва отлаганията в кожата и я омекотява като по естествен начин отстранява пигментните петна. Нанасяйте чисто кисело мляко върху засегнатите зони за 20 минути на ден и след няколко седмици ще забележите колко равен е станал тенът ви.

Сурови картофи

Картофите са много богати на витамини от група В. Те имат свойството да възстановяват клетките на кожата и да връщат нейната естествена белота. Втривайте резени суров картоф върху засегнатите места в продължение на 15 минути всеки ден. Изчакайте картофеното нишесте и останалите вещества да изсъхнат. След това изплакнете с хладка вода.

Причини за поява на пигментация и решенията срещу нея

Суровите картофи помагат и за туширане на белези по кожата, дефекти и изменения от акне.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет има множество ползи за организма. Той помага на кожата да блести и сияе в естествения си тон. Напоете памучен тампон с малко оцет и втривайте директно в кожата. Правете това всяка вечер върху почистена кожа в продължение на месец. Ако оцетът ви щипе прекалено, разредете го с малко вода.

Как да премахнете петна от боя за коса по кожата?

Куркума

Куркумата е невероятно наситена с антиоксиданти. Тя има свойството да регенерира кожата и да провокира клетките да се обновяват по-бързо. Куркумата притежава още мощни противовъзпалителни свойства, които повлияват благоприятно хиперпигментацията и обезцветяването на кожата. Влияе добре и при старчески петна и такива, предизвикани от слънцето.

Разтворете една лъжичка куркума в малко вода, колкото да се получи гъста каша. Втривайте я в кожата с кръгообразни движения за около 15 минути.

Алое вера

Алоето е сред най-полезните натурални продукти за кожа. То провокира деленето на клетките и подпомага добрия вид на кожата. Втривайте гел от алое директно върху засегнатите места с масажни движения. Оставете го да изсъхне напълно преди да изплакнете. Така полезните му вещества ще проникнат в дълбочина.

Коментирай