Здраве и красота

Лоши навици, които съсипват ноктите

Ако искаме да имаме здрави нокти, трябва да променим рутината

06.08.2017г. / 10 35ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Всеки е свикнал със своята рутина по поддържането на ноктите. Тя обаче може да се отразява пагубно на тяхната здравина, блясък и плътност.

Кои са най-честите грешки в поддържането на ноктите, с които ги правим чупливи и не особено здрави?

1. Пропускаме базата.

Винаги е по-добре да се нанася база под лака. Той предпазва нокътя от пожълтяване, а и прави маникюра по-издръжлив, с наситен цвят и блясък.

Етеричното масло от чаено дърво и удивителните му ефекти

2. Не почистваме ноктите преди лакиране.

Веднага след като сме почистили стария лак с лакочистител, задължително трябва да измием ноктите с вода и сапун. След това обаче има вероятност да допуснем още една грешка – да нанесем овлажнител и веднага след него да нанесем лака. Тази грешка пречи на дълготрайността на маникюра и създава условия за размножаване на бактерии между нокътя и лака поради повишената влажност.

3. Пропускаме топ лака.

Горният последен слой лак е нужен, за да се задържи маникюрът по-дълго, а и за да предпази ноктите. Топ лакът прави ноктите по-малко податливи на счупвания, защото ги заздравява и уплътнява.

Свързани статии

4. Режем кожичките.

Изрязването на кожичките е вредно и крие рискове от възпаления и инфекции. По-добре е да избутваме кожичките, вместо да ги режем. Така и вероятността да загрубеят е по-малка.

5 домашни грижи за красиви и здрави нокти

5. Използваме пилата погрешно.

Повечето жени пилят ноктите си в двете посоки. Това разслоява различните пластове на нокътя като го прави податлив на счупване и обелване. Вместо това трябва да пилим винаги в една посока с резки и накъсани движения, а не да движим пилата напред и назад.

6. Използваме бързосъхнещи продукти.

Ползването на спрейове или мазила за бързо съхнене уврежда ноктите, отнема голяма част от естествените им масла. В повечето от тези продукти се съдържа известна доза ацетон, който пресушава ноктите и кожичките. Използването на ултравиолетови лампи за съхнене също е вредно, тъй като честото им използване крие риск от рак на кожата. Както знаем, ракът на кожата може да засегне и ноктите.

Снимка: Maxpixel

Коментирай