Здраве и красота

9 навика, вредящи на имунната система

Самотата и стресът й вредят много

08.08.2017г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Имунната система е сложен механизъм, чиято функционалност може да бъде нарушена с лоши навици, които повечето от нас имат. Вижте кои са основните навици, чрез които й вредите най-много.

Липса на сън

Докато спим, тялото ни стимулира имунната система да се бори с бактериите и вирусите, атакуващи организма през целия ден. Ако не си набавяме достатъчно сън, имунните защити падат значително, защото тялото не е отпочинало достатъчно, за да събере сили за нови битки с патогените.

Продължително седене

Седенето през по-голямата част от деня е пагубно за имунната система. Тя има нужда от добро кръвообращение, за да си набавя нужните хранителни вещества. Инфекциите на горните дихателни пътища при продължително седящите хора са с до 42% по-продължителни в сравнение с по-активните хора, пише rd.com.

Самота

Може да звучи невероятно, но самотата може да повлияе значително на имунната система. Самотата причинява тъга, а тъгата провокира прекомерна секреция на хормона норепинефрин – стероиден хормон на надбъбречната жлеза.

Каква е връзката между имунната система и затлъстяването?

Натрупването му в тялото пречи на синтеза на бели кръвни клетки, отговорни за имунната защита.

Хроничен стрес

Стресът също предполага натрупване на стресови хормони в тялото, възпрепятстващи функциите и работата на имунната система. Постепенно на организма му става все по-трудно да се бори с външните влияния.

Лоши мазнини

Наситените мазнини пречат на имунната система да реагира с необходимата скорост, с която иначе би реагирала срещу бактерии и вируси. Така възникват възпаленията в тялото.

Омега-3 мастните киселини от друга страна, считани за едни от най-полезните мазнини, имат противовъзпалителни свойства, които помагат на имунната система да разпознае навреме патогените и да ги атакува.

Прием на антибиотици при първите симптоми на вирус или грип

Най-голямата грешка при употреба на антибиотици е ненужното им приемане. Хората, които пият антибиотици без да са им предписани или ако са предписани – спират приема по-рано от предписаното, обвиняват лекарството за неуспеха на лечението. Виновни обаче сме самите ние.

Симптоми, подсказващи за различни автоимунни заболявания

Неправилното вземане на антибиотик прави не само организма резистентен към активното вещество, но и самите бактерии.

Свързани статии

Помнете – вирусите не се влияят от антибиотици!

Имунната система на партньора ви е слаба

Звучи странно, но проучване, публикувано в Nature Immunology констатира този факт. 50% от изследваните хора с понижен имунитет са имали интимен партньор или съпруг/а със слаба имунна система. Авторите на изследването смятат, че хората, които живеят заедно и имат сходни навици и разбирания, споделят и близки нива на имунитет.

Злоупотреба с алкохол

Алкохолът потиска имунната система. Честото пиене на спиртни напитки намалява броя на белите кръвни телца като прави съществуващите такива неспособни да регистрират патогени и да се борят с тях.

Имате наднормено тегло

Излишъкът от мастна тъкан също пречи на синтеза на бели кръвни клетки. Мастната тъкан опасва вътрешните органи и възпрепятства имунната система в работата ѝ да ги защитава и подкрепя.

Коментирай