Здраве и красота

4 ползи от детокс режимите

Енергийните нива се повишават

23.09.2017г. / 06 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често детоксикирате тялото си? Детоксикацията е хранителна програма, при която ограничаваме консумацията на определени храни и напитки, за да елиминираме вредните ефекти, които се предполага, че идват от тяхната консумация.

Детокс режимът може да се състои от определени храни и напитки, да бъде в рамките на 24 или 48 часа или да е с продължителност от няколко денонощия. Кои са ползите на детокс режимите за тялото?

Елиминиране на свободните радикали

Всички сме чували за свободните радикали. Най-общо казано това са молекули с един липсващ електрон, които предизвикват разрушаване на здравите клетки в тялото. Повлияването от свободни радикали, известно още като „оксидативен стрес“, е свързано с повишен риск от заболявания като рак, възпалителни процеси, невродегенеративни състояния като болестта на Алцхаймер и множество други медицински проблеми.

Голяма част от това увреждане се предизвиква от храните, които ядем, включително храни с високо съдържание на захар, неестествени мазнини. Такива храни са сладкишите, чипсове и подобни на тях лакомства, преработени храни, подсладени напитки, алкохол.

Тъй като повечето програми за детоксикация изискват такива храни да бъдат елиминирани от диетата, те предотвратяват натрупването на свободни радикали в тялото. Важно е след приключване на детокс периода, да продължаваме да избягваме тези храни и да добавим в менюто си такива, които са богати на антиоксиданти.

3-дневен детокс със супа

Енергийните нива се повишават

Една от първите ползи на детокс режима, който следвате и която ще установите е, че имате повече енергия. Според Natural News това е така, защото обикновено ежедневното ни хранене включва много нездравословни храни, които замърсяват тялото с токсини, които се натрупват с течение на времето, което води до обща липса на енергия.

Бъбреците най-често са засегнати от този начин на хранене, тъй като отговарят за детоксикацията на тялото чрез прочистване на кръвта. Приемането на нездравословна храна затруднява тяхната функция.

10 ползи от приема на витамин С

Ясна мисъл

Колко често ви се е случвало освен умората, да усещате сякаш имате „мозъчна мъгла“? Не можете да се концентрирате, лесно забравяте. Това може да се дължи на натрупаните токсини в организма. Ето защо детоксикацията на тялото може да подпомогне когнитивните ви функции.

Редуциране на телесното тегло

Това е другото голямо предимство на детокс режимите. Много програми изискват приема предимно на сурови плодове, зеленчуци, ядки.

Комбинацията от по-нисък калориен прием и полезните съставки, съдържащи се в детоксикиращите напитки, като билкови чайове, може да спомогне за повишаване на метаболизма и да улесни загубата на мазнини.

Освен това се елиминират голяма част от излишните течности, които ни карат да изглеждаме подпухнали и уморени.

Коментирай