Здраве и красота

Ранна диагностика на рака на гърдата

13.04.2007г. / 11 02ч.
Аз жената
Ранна диагностика на рака на гърдата

Стартира кампания за ранна диагностика на рака на гърдата

Всеки ден ракът на гърдата отнема живота на 10 жени в България. Ранната диагностика може да намали смъртността с 30%. Това се постига с профилактични прегледи веднъж годишно. Основната причина за липсата на профилактика у нас е затрудненият достъп на пациентите до специализирани изследвания.

По този повод АГ болница “Д-р Щерев” стартира кампания за ранна диагностика на рака на гърдата. Целта на кампанията “Разбери навреме” е да разшири достъпа до ранна диагностика чрез безплатни прегледи, да създаде условия за скринингови изследвания и да информира обществото за коварното заболяване, което отнема живота на над 3000 жени годишно.

Кампанията започва с безплатни мамографски прегледи, които ще се проведат на 14 и 15 април в АГ болница “Д-р Щерев”.

На 16 април 2007 г. (понеделник) от 12.00 часа в Национален пресклуб БТА (бул. “Цариградско шосе” 49) доц. д-р Атанас Щерев ще изнесе данни за мащаба и динамиката на заболяването, ще обобщи резултатите от безплатните мамографски прегледи и ще постави на преден план инициативата за постоянна кампания за улеснен достъп до скринингови изследвания.

По темата ще говорят още доц. д-р Елена Александрова, хирург-онколог в Националния онкологичен център, доц. д-р Христина Попмихайлова, рентгенолог-онколог, г-жа Тодорка Ангелкова, зам. -председател на Българската асоциация на онкоболните (БАО).


Коментар: Здравейте! Добре замислените профилактични прегледи за рак на гърдата кой ден ще дойдат и до нашият град? Хайде за улеснение – нашата област. Или ние тук от Карнобат сме защитени и никога не боледуваме от този вид онкологични заболявания?
Медиха Левент, 27 г.

Коментирай