Здраве и красота

Митове за отслабването, спиращи прогреса ви

Неверни твърдения, които пречат на редукцията на излишно тегло

29.09.2017г. / 13 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването е трудна задача, с която малцина успяват да се справят веднъж завинаги. Често то е нетрайно и при най-малката промяна в стриктния начин на живот, довел до загуба на излишно тегло, нещата се връщат по старо му, както и килограмите.

Много митове и погрешни схващания пречат на редукцията на излишно тегло. Човек не трябва да им се доверява, ако наистина иска да отслабне.

Кои са най-често срещаните митове за отслабването?

1. Не е възможно да отслабнете, ако теглото ви е прекалено голямо.

Няма невъзможни неща. Има воля и постоянство. Вярно е, че никак не е честно хората около вас да ядат шоколад и да не качват нито грам, а вие да гледате жално към краставицата, която ви се полага за обяд, но това е положението.

Най-често срещаните митове за фитнеса

2. За да отслабнете трябва да ядете по-малко и да тренирате повече.

Това е един от най-разпространените митове за отслабването, който не е верен. Ако спазвате този режим, рискувате да извадите целия баланс на организма си извън рамките. Да не говорим, че могат да се появят различни здравословни проблеми.

За да не докарате тялото си до крайно изтощение, а до здравословно отслабване, яжте питателна и полезна храна и се упражнявайте умерено. Ще стане бавно, но със сигурност ще се получи.

3. Всички калории са еднакви.

Това твърдение не е вярно. Калориите се различават не само по количество, но и по качество. Видът на калориите, които приемате, оказва влияние върху метаболизма. Ако приемате калории, които имат свойството да ускоряват метаболизма и да спомагат за редукцията на теглото, ще отслабнете по-бързо и лесно.

Свързани статии

4. Трябва да отслабнете съществено, за да забележите промените в здравословното си състояние.

Това твърдение не е вярно, защото дори най-малката промяна в теглото оказва влияние върху здравето. Свалянето дори на няколко килограма ще подобри здравословното ви състояние.

Митове, в които вярваме, връщайки се при бившия

5. Има определени диети, които са най-добри и ефикасни.

Няма такова нещо. Всяка диета е различна и трябва да е съобразена с индивидуалните особености, за да е ефективна. Ето защо ако някоя диета е помогнала на ваш близък да отслабне, при вас може да не действа.

6. Хората с наднормено тегло са дебели, защото ядат прекалено много.

Това твърдение е частично вярно, но също толкова и невярно. Ако преяждате и ядете нездравословни храни, теглото ви определено се дължи на това. За съжаление обаче, често страдащите от наднормено тегло дължат несправедливата си съдба на метаболитни смущения, които им пречат да абсорбират храната правилно.

Това отговаря на въпроса, който ви терзае: „Защо колежката ми яде вафли на бюрото си непрекъснато, а е слаба?!“

Коментирай