Здраве и красота

Идиопатичната белодробна фиброза – консултацията със специалист е ключова!

Заболяването не се вижда на рентгенова снимка

29.09.2017г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: shutterstock

Снимка: shutterstock

Идиопатичната белодробна фиброза е прогресивно белодробно заболяване, изразяващо се във втвърдяване на тъканите на белите дробове. Поради него те спират да работят пълноценно, тъй като не могат да се разгъват напълно при дишане. Това намалява количеството кислород и води до увреждания на сърцето, мозъка и други органи.

ИБФ е рядка болест с неизвестен произход, която в много от случаите не се диагностицира правилно – именно затова е важно да забележим симптомите навреме и да потърсим помощта на специалист пулмолог. Освен това ИБФ не се вижда на рентгенова снимка.

Пациентът може да бъде правилно диагностициран, когато лекарят долови при преслушване на белия дроб звуци като от отлепване на велкро лента. Тези звуци изискват изследвания, които да докажат, че става дума именно за ИБФ. Най-показателните симптоми са задух, умора от обикновени дейности, суха хронична кашлица. Ако забележите някой от тях, не го пренебрегвайте.

Важна е консултацията именно с добър специалист пулмолог, защото симптомите на ИБФ често се отдават на други белодробни заболявания като например бронхит, емфизем, белодробна болест, астма. Често на симптомите не се обръща достатъчно внимание – ако пациентът е по-възрастен или страда от сърдечно заболяване.

Методите за овладяване на ИБФ са няколко: белодробна рехабилитация, промени в начина на живот (отказ от тютюнопушене), лечение с кислород, трансплантация, лекарства, които забавят развитието на ИБФ.

През септември месец Сдружение „Идиопатична Белодробна Фиброза“ организира информационна кампания за болестта, която е част от международната кампания на Европейската федерация по идиопатична белодробна фиброза.

В подкрепа на страдащите от ИБФ и техните близки се организира велообиколката „С дъх на живот“. Финалът ѝ ще се състои на 01.10 в градинката пред Народен театър „Иван Вазов“ в София.

Повече за събитието може да намерите на фейсбук страницата на Сдружението.

Коментирай