Здраве и красота

Сърбеж по гърдите – възможни причини

Какво може да предизвика този дискомфорт

05.10.2017г. / 12 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърбеж може да се появи навсякъде по тялото. Той е симптом за скрит проблем. Понякога е трудно да се установи какво точно предизвиква сърбежа, тъй като той е характерен за доста състояния.

Сърбеж може да се появи и по гърдите, ареолите и зърната. Какви могат да са причините за появата на това необичайно неразположение?

Имате екзема, псориазис или суха кожа

Кожата на гърдите и най-вече на зърната е много нежна. Тя е лесно дразнима. Характерен признак на псориазис и екзема е появата на суха и раздразнена кожа по лактите и коленете. Огледайте и тези зони на тялото, за да разберете дали страдате от подобен проблем.

Причини за сърбеж около ануса и дупето

Химическа реакция към сапун или измиващо средство

Ако имате дразнение, предизвикано от измиващо средство, пълно с химически вещества, вероятността да сте развили контактен дерматит е голяма. Състоянието се характеризира със сърбяща суха кожа, която се цепи.

Имате алергия към спортния или ежедневния ви сутиен

Сутиените най-често са направени от изкуствени материи, осигуряващи стегната поддръжка на бюста. Тези материи обаче могат да предизвикат сърбеж и раздразнение по гърдите и зърната.

Не взимате душ след обилно изпотяване

Ако сте тренирали във фитнеса или сте вървели дълго време под горещото слънце вероятно сте се изпотили обилно. Вземете душ веднага, щом приключите, за да отстраните потта и насъбралите се заедно с нея мъртви клетки и токсини, излизащи чрез потта. Те може да са в основата на вашия сърбеж.

Бременна сте

Възможно е да сте бременна без да подозирате. Хормоналните промени, които настъпват веднага след зачеването, предизвикват сърбеж в гърдите, тъй като се активизират млечните жлези. Промените в техните тъкани карат гърдите да ви сърбят.

Край на досадния сърбеж по главата!

Кърмите

При кърменето могат да възникнат различни бактериални инфекции, предизвикващи сърбеж и възпаление в ареолите и зърната.

Менструалният ви цикъл наближава

Може да не сте забелязали преди, но месечният ви цикъл може да предизвика сърбеж в гърдите. Отново виновни са хормоните, които променят нивата си през целия месечен цикъл.

Лъчетерапия

Ако сте подложени на лъчетерапия и се появи сърбеж в гърдите ви, тя може да е в основата на този дискомфорт. Лъчелечението е силно и със странични ефекти, които могат да се отразят на кожата, тъй като през нея лъчението прониква в организма.

Възстановявате се след операция

Ако сте претърпели разкрасителна операция на гърдите или пък друг тип хирургична намеса, може да се появи сърбеж. Той обикновено се счита за признак на зарастване на рязаните и коригирани тъкани. Друга възможност е да имате непоносимост към бинтовете и марлите, с които гърдите ви са превързани.

Имате рак на гърдата

Ракът на гърдата може да има различни симптоми, един от които е сърбежът на различни места по тъканта на гърдите и зърната.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анета ( преди 2 месеца )
много ме сьрбе по зърната ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време