Здраве и красота

15 съвета за повече здраве

Наднорменото тегло е опасно

10.10.2017г. / 13 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Прием на витамини и минерали, достатъчно количество вода, консумация на пресни плодове и зеленчуци, контрол или напълно отказване от вредните навици, са само част от факторите, които са важни за доброто здраве.

Поддържането на добро здраве трябва да е във фокуса на всеки от нас. Само с няколко малки промени може да се почувствате и изглеждате във форма. Споделяме 15 съвета за повече здраве.

Скилидка чесън на ден – Чесънът е естествен антибиотик. Изследователи са открили, че 5 ml екстракт от чесън, понижава с до 48% риска от появата на инфекции и заболявания.

Яжте пълнозърнести храни – Уверете се, че консумирате достатъчно пълнозърнести храни, поне 3 пъти седмично.

Консумирайте редовно риба – Рибата е една от най-полезните и здравословни храни. За да намалите риска от сърдечни заболявания, хапвайте риба поне един път в седмицата.

Пийте чай – Билковите чайове трябва да присъстват в ежедневното ни меню. Те укрепват имунитета, детоксикират. Едни от най-полезните са лайка, коприва, мента, мащерка, ехинацея и не на последно място зелен чай, който е богат на антиоксиданти.

Храни за закуска, от които отслабваме

Разходка за здраве – Няма нищо по-добро от ходенето сред природата. Всекидневните разходки в парка например, намаляват стреса, помагат ни да поддържаме форма. Редовното ходене намалява и риска от сърдечни заболявания.

Намалете консумацията на преработени храни – Изследванията показват, че яденето на твърде много храни с високо съдържание на мазнини, допринася за високите нива на кръвната захар, което може да доведе до втвърдяване на артериите, коронарна болест на сърцето и инсулт. Освен това любимите ви лакомства със сигурност няма да ви помогнат да изглеждате в добра форма.

Намалете солта – Специалисти препоръчват да консумираме не повече от 5 грама сол дневно, което като количество не е никак малко. Прекаляването със солта може да доведе до нежелано задържане на излишни течности, покачване на кръвното налягане и други.

Най-полезните зеленчуци (галерия)

Правете редовно секс – Няма по-добро лекарство от хубавия секс. Хората, които правят секс поне два пъти седмично, усилват естествено имунитета си. Освен това сексът намалява стреса, прави ни щастливи и по-продуктивни.

Кафето е добро – Изследователите са открили, че две до четири чаши кафе на ден, могат да понижат риска от рак на дебелото черво с 25%. И все пак не се насилвайте да пиете повече кафе от поносимото за вас.

Наднорменото тегло е опасно – Намалете излишните килограми. Наднорменото тегло съкращава живота. Предпоставка е за появата на редица други здравословни проблеми, като диабет, проблеми със забременяването, сърдечни проблеми, ставни проблеми и други.

Добавете към менюто си селен – Селенът е мощен антиоксидант, който ни помага да засилим защитните функции на организма си, особено през есенно-зимните месеци, когато сме по-уязвими към настинки. Благодарение на него сме по-енергични, метаболитните процеси се подобряват.

Следете нивата на холестерола – Много е важно да следите нивата на добрия и лошия холестерол. Диета и спорт ще ви помогнат да редуцирате стойностите, ако се окаже, че не са в норма. Високият холестерол крие риск от инфаркт и инсулт.

Свързани статии

Обърнете внимание на социалния живот – Социализирането е важно за поддържането на добро здраве. Доброто общуване с приятели подобрява паметта, концентрацията и разрешаването на проблеми, настроението, намалява стреса.

Научете се да се отпускате – Работата е важна, но релаксът е още по-важен. Научете се да се грижите за себе си. Спортувайте, намерете си хоби, дейност, която ви кара да се чувствате приятно, която ви презарежда.

Сънят е важен – Добрият сън е важен за поддържането на здрава имунна система. Недоспиването повишава нивата на стреса, глада към нездравословни храни, намалява енергийните ни нива, продуктивността.

Снимка: Istock

Коментирай