Здраве и красота

Какво не трябва да правите, ако пиете антибиотик

Някои предпазни мерки, за които трябва да внимавате

02.11.2017г. / 10 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

При наличие на бактериална инфекция лекарят ви обикновено ви изписва антибиотик, за да се справите с нея. Съветите на лекарите са в посока на това как да спазвате приема на антибиотика.

Но рядко лекарят ви ще ви предупреди за всички странични фактори, за които трябва да внимавате като например какво не трябва да правите, докато сте на антибиотик.

Как да изчистите организма след прием на антибиотици?

Повечето от нас знаят, че не трябва да пият алкохол по време на лечение с антибиотик. Но да видим какво още не е добре да правим през това време.

Не разчитайте само на противозачатъчните

Ако пиете перорални контрацептиви и ви се наложи да приемате и антибиотик, трябва да взимате допълнителни предпазни мерки по време на секс. Прочетете внимателно листовката на антибиотика, защото някои активни съставки могат да намалят действието на противозачатъчните.

Обикновено това са антибиотици, предписвани при туберкулоза или менингит.

Да пиете алкохол по време на антибиотик

Повечето видове антибиотици всъщност не се влияят от приема на алкохол. Той не намалява действието им, нито го увеличава. В затруднение изпада черният ви дроб, на който се пада честта да преработи както лекарството, така и алкохола.

Натурален антибиотик при грип и настинка

Друг неприятен ефект от едновременния прием на антибиотик и алкохол може да е липсата на енергия, което ще удължи процеса на оздравяване. Организмът ви ще е крайно изтощен заради сънливост, отпадналост, замайване.

Не трябва да забравяте за пробиотиците

Тъй като антибиотиците убиват и лошите, и добрите бактерии в организма, необходимо е да приемате и пробиотици паралелно с антибиотичното лечение. Така ще компенсирате липсата на необходими за важните процеси в организма полезни бактерии.

Не трябва да бързате да се храните преди да сте прочели листовката

Някои антибиотици се абсорбират добре на гладно, други по време на хранене, а трети – след храна. За да бъде максимално ефективно лечението ви, запознайте се подробно с указанията за прием преди да пиете антибиотика.

Някои активни съставки се влияят и от конкретни храни. Така че винаги е важно да се информирате предварително как да приемате лекарството си от гледна точка на храните и напитките.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 6 години )
Просто попитайте фармацевта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време