Как се топлите или разхлаждате през зимата и лятото, у дома или на работното място? В наши дни, почти няма помещение, което да не е климатизирано. Технологичното решение само за няколко минути успява да охлади или затопли до желаната температура помещението, в което се намираме.

Усещаме комфорт, но.... не задълго. Колкото и да са удобни за ползване, климатиците крият сериозни рискове за здравето ни. Вижте някои от тях.

Дехидратация

Знаете ли, че нивата на обезводняване са по-високи в помещенията, които са климатизирани? Обикновено това се случва, когато влажността в помещението намалява и същевременно не сме достатъчно хидратирани. Също така, този вид дехидратация на тялото се наблюдава, когато и температурата е твърде ниска, усещаме повече хлад и занижено желание за напитки.

Как да се справите с есенните алергии

Главоболие от лошото качество на въздуха в помещенията

Друг страничен ефект от климатиците е появата на главоболие. Много е важно те да се почистват редовно, но също така помещенията да се проветряват често и добре. Застояването на въздуха е една от най-честите причини за появата на главоболие, мигрена, но не забравяйте, че дехидратирането също подсказва за себе си чрез проявата на тези неразположения.

Респираторни проблеми

Редовното и продължително седене в помещения с климатизация, може да влоши или да отключи респираторни проблеми. С повишен риск са тези хора, които вече страдат от такива. Сухота или сърбеж в очите (може да възникне синдромът на сухото око), сухота в гърлото, сухота в носа, затруднено дишане, дори ринит, астма и алергии.

Доказано е, че този риск значително намалява в помещения, които са с естествено проветряване и са добре поддържани, разбира се.

Още по темата

Липса на енергия

Въпреки че през лятото климатикът ни охлажда, а зимата ни топли, той може да се окаже причина за нашата летаргия. Изследванията показват, че хората в климатизираните сгради се оплакват повече от вялост. С други думи, климатичната инсталация може да бъде виновна за необяснимата ви мързеливост, липса на енергия, сънливост.

Чести грешки при лечението на пърхот

Суха и сърбяща кожа

Неразположението, наречено суха кожа, може да бъде упорито за третиране и да се прояви във всеки един сезон. Вероятно не сте се замисляли, но климатикът може да бъде причина в съчетание с ниските или високи градуси на съответния сезон, кожата ви да бъде по-суха и сърбяща.

За да намалите рисковете от тези неразположения, почиствайте редовно климатиците и проветрявайте често помещенията, в които се намират те.

Снимка: iStock