Здраве и красота

Как да спрем йо-йо ефекта след нисковъглехидратна диета?

Бедният на въглехидрати хранителен режим е успешен, но как да действаме след него

12.11.2017г. / 07 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са много популярни, защото дават добри резултати. Сред тези диети са хранителните режими на Аткинс, палеодиетата, кетонната диета.

Обикновено тези хранителни режими могат да траят до 3 месеца. През това време се изключва напълно или драстично групата на въглехидратите, което води до успешно отслабване.

Не всеки иска и може да се храни по този начин завинаги, нали? Освен това много изследвания констатират, че пълното изключване на определени групи храни крие рискове за здравето в дългосрочен план.

Защо бедните на въглехидрати диети са полезни?

Пък и мисълта, че никога повече няма да вкусите хрупкава филийка препечен хляб е съкрушителна, нали?

Но как да въведете отново въглехидратите в режима си на хранене без да напълнеете? Йо-йо ефектът е изключително често срещан проблем след преустановяване на иначе ефективния нисковъглехидратен режим.

Хората са склонни да намалят теглото си при диета с ниско съдържание на въглехидрати, защото въглехидратите се съхраняват под формата на мастна тъкан в присъствието на вода. Това смята Бет Уорън, автор на „Living Real With Real Food“ (“Да живееш истински с истинска храна“).

Според Уорън консумацията на малко или никакви въглехидрати изчерпва водното наднормено тегло, а след това редуцира и мастната тъкан.

Но разбира се, когато отново започнете да ядете въглехидрати, водата отново ще се натрупа в тялото ви.

Диетата на Аткинс в индийски вариант

Свързани статии

Ако искате да върнете въглехидратите в диетата си без да напълнявате отново, Уорън препоръчва да наблюдавате порциите си.

Научете се да разграничавате добрите от лошите въглехидрати. Това има значение за теглото и погълнатите калории.

Съсредоточете се върху плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите въглехидрати. От тях можете да си позволите големи порции, които няма да предизвикат напълняване.

Друг ефективен начин е да редувате различните видове въглехидрати в комбинация с протеини. Например, ако вечерта сте си позволили половин печен сладък картоф, на сутринта можете да си хапнете филийка пълнозърнест хляб. Важното е въглехидратите да не се смесват.

След като се съсредоточите върху добрите, полезни и бавноразградими въглехидрати, няма да имате проблем с йо-йо ефекта.

Коментирай