Здраве и красота

7 грешки, които забавят метаболизма

Много хора ги правят

17.11.2017г. / 10 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато правите всичко възможно да отслабнете, следвате диета, правите упражнения, търпите редица лишения.

След всичките тези мъчения резултат обаче няма. Може би грешите някъде?

Как забавяте метаболизма си без да осъзнавате?

Гладувате твърде дълго

Всеки път, когато хапнете нещо, повишавате вътрешната си температура. Това се дължи на факта, че организмът мобилизира всичките си ресурси, за да обработи погълнатата храна.

За да поддържате метаболизма си в добра форма е необходимо да похапвате по нещо малко на всеки 2-3 часа. Така ефектът от диетата ви ще е много по-осезаем.

Избягвате упражненията с тежести

Когато мускулите извършват напрегната работа, те горят многократно повече калории, отколкото в отпуснато състояние. Затова е от голямо значение да ги стегнете с упражнения с тежести, гирички или със собствена тежест. Метаболизмът ви ще се усили многократно, а тренираният мускул продължава да гори калории дори след приключване на тренировката.

Симптоми на забавен метаболизъм

Храните се непостоянно

За добрия метаболизъм е от голямо значение да се храните по едно и също време. Безразборните хранения не само забавят метаболизма, но и предразполагат към напълняване и йо-йо ефект.

Не ядете достатъчно

Страшно много хора правят грешката да се хранят съвсем по малко, когато искат да отслабнат. Това значително забавя метаболизма, защото тялото превключва на режим „съхранение“.

Вместо да се лишавате от количество храна, обърнете внимание на качеството. Яжте нискокалорични храни в по-големи количества, за да се заситите. Такива са зеленчуците. Наблягайте на тях в менюто си, но в никакъв случай не пропускайте и протеините и мазнините в малки количества.

Вълшебна отвара за отслабване с 3 съставки

Клетките ви имат нужда от тези хранителни вещества, за да се делят правилно.

Безсъние

Колкото по-малко спите, толкова по-бавен ще е метаболизмът ви. А и когато не спите достатъчно, огладнявате много повече и по-често.

Пренебрегвате протеините

Не мислете, че протеините са ви враг, напротив. Балансираната диета, съдържаща протеини, мазнини и въглехидрати е най-доброто, което можете да подарите на метаболизма и тънката си талия.

Стрес

Знаете, че трябва да отслабнете, но не се получава толкова лесно и бързо, колкото сте си представяли. Това ви стресира, дори ви подтиква да изпаднете в депресия. Не се поддавайте на лошите чувства, защото това ви вреди още повече. Хормоните на стреса забавят метаболизма и объркват обработката на веществата.

Ето така дори да внимавате какво ядете, то се трансформира в мастна тъкан поради объркването, което хормоните на стреса предизвикват в организма.

Коментирай