Здраве и красота

Лекове при запек по време на бременност

Доверете се на лененото семе

02.10.2018г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сутрешно гадене, глад, промени в настроението... Това са само част от неразположенията по време на бременност и сякаш те не са ни достатъчни, освен тях, запекът е другият проблем, с които се сблъскваме през 9-те месеца.

Запекът по време на бременност се дължи основно на хормонални промени. Бременността често се съпровожда от увеличение на прогестероновия хормон, което причинява отпускане на всички мускули в тялото ви, включително чревните мускули. Освен това нарастващото коремче също оказва натиск върху тях.

Как може да облекчите запека и бременността ви да бъде по-лека? Като начало включете в менюто си кисело мляко и сок от сини сливи, а в следващите редове може да прочетете какво още може да облекчи неразположенията ви.

Лимон, мед и вода

Защо тази комбинация работи срещу запек? Лимонът проявява своите антиоксидантни свойства и има високо съдържание на витамин С. В комбинация с топла вода и мед е едно от най-често използваните средства за лечение на запек, тъй като увеличава производството на жлъчка в тялото ви. Това, от своя страна, подобрява движението на червата и улеснява изхождането.

Портокали

Портокалите са богат източник на витамин С и са част от храните, препоръчвани за облекчаване на запека. Съдържат добри количества фибри, чиито недостиг обикновено води до появата на запек. Освен това, консумацията на цитрусовите плодове ще засили защитните сили на организма ви.

9 ползи от чая от джинджифил по време на бременност (галерия)

Ленено семе

Лененото семе е едно от най-полезните семена, богат източник на омега-3 мастни киселини. Приемът му образува нещо като защитен слой около храносмилателния тракт. Консумирайки го често вие ще подобрите значително функцията на червата и така няма да страдате от запек.

За да се абсорбира добре от организма е важно лененото семе да бъде смляно. Може да го добавяте към ястия, смутита, овесена закуска, кисело мляко. Още за неговите незаменими качества може да прочетете тук.

Киви

Вкусният плод съдържа добри количества фибри и вода, което е от съществено значение за нормалната функция на червата. Редовната консумация на киви подобрява движението на червата, осигурява ви важните витамини Е, С, А, калий, желязо, магнезий, ще ви поддържа енергични и в добра форма.

Защо бременните трябва да хапват ядки и сушени плодове?

Фреш от ябълки

Ябълките съдържат полизахарида пектин, което стимулира движенията на червата, но също така осигуряват и сорбитол, който е известен със своите слабителни свойства. Комбинираното действие на тези съставки може да помогне за облекчаване на запека през бременността и не само.

Свързани статии

Ако стомахът ви е по-чувствителен към твърди плодове, приготвяйте си пресен сок от ябълки, като към него може да добавите и смляно ленено семе.

Добавете към менюто си семена от чиа

Семената от чиа са богат източник на диетични фибри, които подобряват движението на червата. Освен това, когато тези семена абсорбират водата (когато са предварително накиснати), те добиват гелообразна консистенция, която улеснява движението на изпражненията през червата, като по този начин облекчава запека. Тях може да добавяте към кисело мляко, отново към смутита, мюсли закуски.

Коментирай