Здраве и красота

Ефикасни натурални методи за премахване на плаката

И зъбите ви заблестяха!

26.01.2018г. / 11 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Красивата усмивка с бели и чисти зъби е най-добрият аксесоар. За да имаме блестяща усмивка обаче е нужно да се постараем доста. Плаката по зъбите може не само да загрози усмивката, но и да подложи зъбите и венците на сериозен риск от заболявания.

Как да я премахнем с натурални методи?

Сода за хляб

Содата се използва в редица случаи за по-добра хигиена. Тя има свойствата да почиства плаката в дълбочина и да оставя зъбите искрящо бели. Смесете чаена лъжичка сода с малко сол и вода. Нанесете сместа на четката за зъби и втрийте добре.

Най-ефективните храни за бели зъби

Алое вера и глицерин

За да си приготвите натурална паста за зъби против плака, смесете:

  • 1 чаша вода
  • ½ чаша сода за хляб
  • 1 супена лъжица гел от алое
  • 4 супени лъжици глицерин
  • 1 супена лъжица етерично масло от лимон

Четкайте зъбите с тази смес всеки ден, за да сте сигурни, че плаката ще стои далеч от устната ви кухина. Съхранявайте сместа в стъклен съд с плътно затварящ се капак.

Портокалови кори

След като се нахраните, втривайте портокалови корички в зъбите си. Те почистват всички остатъци от храна, полепнали по зъбите заедно с бактериите. Изплаквайте с вода след това.

Как да премахнем плаката от зъбите?

Сусамово семе

Друг ефективен метод за отстраняване на плаката от зъбите е дъвченето на шепа сусам. Той има доказани свойства в почистването на междузъбното пространство. За да премахнете остатъците от него след това, жабурете малко вода и изплюйте.

Витаминна маска за зъби:

И зъбите имат нужда от маска за подхранване. Тази маска премахва наслагванията от храна по зъбите и предпазва от заболявания и инфекции. Смесете в блендера малко домати, ягоди, портокали и банани. Жабурете със сместа за няколко минути, докато подейства. След това изплюйте и изплакнете, също както правите с водата за уста след миене на зъбите.

Коментирай