Здраве и красота

Коварни симптоми на лупус, за които не подозирате

Опасно автоимунно заболяване

07.02.2018г. / 14 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лупус е опасно автоимунно заболяване, от което страдат все повече хора по света. За съжаление, неговите симптоми могат да имитират тези на редица други заболявания, заради което диагностицирането да бъде отложено във времето.

Установяването на лупуса става след поредица от специфични тестове, назначени от лекар специалист. Но за да стигнете до неговото мнение първо трябва да сте бдителни и да обръщате внимание на собственото си здраве.

Кои са коварните симптоми на лупус, за които често пациентите не подозират?

Чувствате се като болни от вирусна инфекция, но дълго не се подобрявате

Мислите си, че сте пипнали вирус, който ще отмине след няколко дни до седмица. Дори дразненето в гърлото и хремата да намалеят, те не изчезват напълно със седмици.

4 симптома на рак на щитовидната жлеза

Губите тегло без да сте ограничили храната

Внезапното отслабване може да звучи като сбъдната мечта, но то никога не е добър знак. Рязкото необяснимо отслабване е един от първите сигнали за отключващ се лупус. Това автоимунно заболяване може да провокира хормонален дисбаланс в щитовидната жлеза, от което да произтече на пръв поглед необяснимото отслабване.

Имате бучки по лимфните възли

Лимфните възли са малки структури, по форма наподобяващи бобови зрънца. Те са разположени по цялото тяло. Основната им функция е да защитават тялото от инфекции и да филтрират вредните вещества в организма.

Витамини и минерали за щитовидната жлеза

Обикновено можете да ги видите и усетите, когато тялото се бори с някаква инфекция. Тогава те се увеличават. При лупус тези лимфни възли стават болезнени на допир и са видимо подути без да страдате от някакво инфекциозно заболяване в момента.

Най-често срещаните места, по които се наблюдава увеличение на лимфните възли са шията, подмишниците, слабините, корема, ключицата, ингвиналните гънки.

Имате червен обрив, наподобяващ слънчево изгаряне, но не сте се излагали на слънце

Червеният обрив, подобен на слънчево изгаряне е много характерен за лупуса. Той е един от най-уникалните симптоми, които веднага трябва да привлекат вниманието ви.

Толкова сте уморени, че „изтощение“ не е достатъчна дума, за да опише умората ви

При лупус липсата на енергия е толкова голяма, че не може да се сравни с умората от каквато и да е физическа и психическа претовареност.

Имате мазоли на странни места

Мазол на петата не се образува току-така. Не му обръщате особено внимание. Скоро след това се появяват мехурчета в носа или в устата ви. Потърсете незабавно лекар, защото това може да не са обикновени афти, а болезнени сигнали на лупус.

Косата ви пада на кичури

Лупусът може да засегне и мъже, и жени, но много по-често се среща при нежния пол. Засегнатите жени са на възраст между 15 и 45 години. Един от унищожителните за женската красота симптоми на лупус е косопадът и то в мащабни количества.

Симптоми, подсказващи за рак на щитовидната жлеза

Свързани статии

Ледени крайници

Студените крайници са симптом на редица състояния и заболявания. Характерни са и при лупуса. Ръцете и краката могат да замръзват от студ, дори да е лято.

Ставите ви болят ужасно много, сякаш имате артрит

Въпреки че сте само на 30, ставите ви се подуват, болят при влажно и студено време. Симптомите много приличат на тези при артрит, но за това заболяване е доста рано. Един от болезнените симптоми на лупус са именно силните болки в ставите.

Болки в гръдния кош

Тези болки могат да са силни и резки, наподобяващи сърдечен удар. Това е първата паническа мисъл, която хрумва на страдащия. Автоимунното заболяване лупус може да е причина за тези внезапни неразположения. То може да причини подуване в цялото тяло, включително в обвивките на сърцето и белите дробове, от което да произтече силната внезапна болка в гръдния кош.

Бъбречни проблеми

Лупусът засяга всички органи в тялото, включително бъбреците. Появяват се болки в задната част на гърба, проблеми с уринирането, задръжка на течности. При кръвни изследвания може да се открие и белтък в урината.

Стомашно-чревни проблеми

Диария, стомашни болки и спазми, рефлукс са само част от честите симптоми при лупус, който засяга и тъканите на стомашно-чревния тракт.

Коментирай