Здраве и красота

8 ползи от семената от резене

Добра природна подкрепа за здравето

21.02.2018г. / 09 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Семената от резене или див копър са невероятно полезни. Произходът им се корени в Индия. Днес тя е един от най-големите износители на семена от резене в света.

Те заслужават специално място в кухнята на всяко домакинство, защото притежават невероятни ползи за здравето.

Здравословни ползи от тиквените семки

Семената от резене са изключителен източник на мед, калий, калций, цинк, манган, витамин С, желязо, селен, магнезий.

Кои са най-важните ползи за организма от семената на резенето?

Регулират кръвното налягане
Проучване, публикувано в Journal of Food Science установява, че дъвченето на семена от резене помага за увеличаване на нитритите в слюнката. Те са естествен механизъм за намаляване нивата на кръвното налягане. Богатото наличие на калий в семената от резене допринася за регулирането на стойностите на кръвното и сърдечната честота.

Намаляват задръжката на течности
Чаят от див копър има диуретично свойство. Той освобождава излишните течности от тялото като по този начин прочиства уринарния тракт и бъбреците от токсини.

Помагат при запек
Чаят от семена от резене има допълнителен бонус – регулира и перисталтиката на червата. Запекът се облекчава, намаляват се подуването и образуването на газове. В резенето се срещат още и противовъзпалителни съединения, които потискат болките и спазмите в стомашно-чревния тракт.

Намаляват астматичните пристъпи
Семената от див копър и техните фитонутриенти помагат за прочистване на синусите, потискат реакциите на имунната система към алергените. Освен това отварата от резене има отхрачващи свойства, които прочистват и улесняват дихателните пътища.

Ползите от хиалуроновата киселина

Пречистват кръвта
Етеричните масла и фибри в семената от резене се считат за добро средство за филтриране на вредните токсини от кръвта.

Подобряват зрението
В семената от резене се срещат големи количества витамин А, който е важен за здравето на очите и очния нерв.

Помагат при акне
Редовната консумация на семена от резене дава на кожата ценните калий, селен, цинк. Тези минерали намаляват акнето и потискат възпалението в кожата, балансирайки хормоните и секрецията на себум.

Предпазва от рак на гърдата
Семената на резенето имат мощни свойства в неутрализирането на свободните радикали в организма, причиняващи рак. Изследвания показват, че са много добри в превенцията на рак на гърдата, кожата, стомаха.

Коментирай